• wraithLord
    "Szerintem még csak a felszínét sem karcolgatjuk és fingunk sincs arról, hogy milyen lehet valójában az élet a Földön kívűl."

Mivel még nem láttunk, ezért ez így van. Viszont, ha földszerű bolygón keresgélünk, és találunk, akkor felesleges meglepődni azon, ha hasonló szervezetek alakultak ki ott is, mint a Földön.

Viszont, ha a földitől eltérő környezeti jellemzők között teljesen eltérő elemek felhasználásával is létre jöhet "élő" rendszer, akkor az létre is jött/fog jönni - szerintem.

Szerintem elég nagy az űr ahhoz, hogy eltérő körülmények (nyomás, hőmérséklet, rendelkezésre álló elemek) hatására eltérő önfenntartó és - diszkrét jellegű öröklődési determinánsokat tartalmazó információtároló ágens segítségével - önmagukat reprodukáló, viszonylag bonyolult rendszerek jöjjenek létre. Maximum azt nem teszi lehetővé, hogy a földihez hasonló bonyolultsággal bíró felsőbbrendű rendszerek (pl. puhatestűek, szelvényesek /gyűrűsférgek, ízeltlábúak/, gerincesek csoportjai, páfrányok és annál fejlettebb növénycsoportok) alakulhassanak ki.
    Viszont az űr végtelen, úgyhogy még ez is lehetséges. Legfeljebb soha nem találkozunk ilyenekkel.