sanyicks#46
Nem így van... sok hülye (sajnos a többség) vezető van, és a büfédiplomásokat fogják inkább felvenni, egy másik helyett akinek nincs wc papírja, de több gyakorlata, tudása. Így tényleges tanulás helyett inkább mindenkit büfészakra kényszerítenek. Lásd sok álláshirdetésnél ott van hogy diplomásokat keresnek csak és persze azt oda sem írják milyen diplomát követelnek ami rögtön elárulja mennyire van szükség a diplomájára(semmennyire)... mert igazából tökmindegy, csak papír legyen.
Az egyetem amúgy is a régi korok maradványa amikor csak néhány ember, és hely szolgált egy adott témakörben megfelelő információkkal, és megfelelő mennyiséggel. Ma viszont már az értelmes ember interneten sokkal több valós tudást tud összeszedni, és aktuálisat, még sem lesz papírja...
Arról pedig nem is beszéltem, hogy nem csak a büfészakokon gáz az oktatás, hanem sok műszakin is ugyanis sokszor elavult, néha teljesen értelmetlen, irreleváns tantárgyakat oktatnak, elavult módszerekkel.
Gyakorlatilag egy informatikai szakot végzők, akik nem kockulnak önszorgalomból, igazából semmit sem tudnak a végén(a matekon kívül, persze annak is főleg olyan témaköreit verik beléjük aminek semmi haszna az informatikában). Belekóstolnak ebbe meg abba, de nagyon felületesen. A lényeg ott is ugyan az: fejpénz, ezért minél tovább húzzák az oktatást.
Ezért jobb a fizetős rendszer, mert ott az ilyen nem hatékony intézmények nem lesznek népszerűek, becsődölnek.
Skandinávok meg nem a diplomás arány miatt tartanak ott ahol... Hanem azért mert érett demokrácia szerűségben élnek és régóta stabil politikai környezetben, nem voltak állandóan a nagyhatalmak egyik fő ütközőzónájában, meg tudták védeni magukat. Kicsit túlértékeled ezt a diploma dolgot... az nem ok, hanem csak következmény, a jólét következménye.
Egyébként ezt az 50%-ot nem tudom honnan veszed, a vezető állam felsőoktatás arányában kanada 42%al, a skandináv országok 30% körül vannak, svájc még kevesebb(25%), pedig éppenséggel az az álomország kicsit előrébb tartanak mint bármilyen másik állam.
Szóval a jólét és az állam jó működése főleg a politikai stabilitástól függ, aztán a gazdasági stabilitástól, és végül az ALAP oktatás milyenségétől. Ezért tart svájc ott ahol, mert nagyon régi, ráadásul a legfejlettebb demokrácia, na meg iszonyú régen volt része háborúban.