• picket
    "Te nem érted azt amit leírtam. Nehéz a felfogásod?" - Én nem személyeskedtem, nem tettem megjegyzést a szellemi képességedre, csak közöltem, hogy szerintem nem értetted. Elvárnék egy hasonlóan kulturált hozzáállást.

"Ennyire nem értesz a gépészethez? Az áramszedő is fékezi a vonatot, mert súrlódik az áramszedő a dróthoz." - Ja, tényleg fékezi, mint ahogy a szélvédőre kenődő szúnyogok is fékezik, mégsem panaszkodik senki rajzás közben a megnövekedett fogyasztás miatt, mert gyakorlatilag nincs. Értsd meg, hogy a cikkben leírtaknál nincs érintkezés, így nincs szó közegellenállásról, és akkor hadd ne értsem, hogy minek pörögsz rajta.

A rugó vagy sűrített levegő azért van a lengéscsillapítóban, hogy elnyelje a rá ható mozgási energiát, és utána - mint ahogy írod is - visszatérjen a kerék az alapállapotba. A kulcs az "elnyelje a rá ható mozgási energiát" résznél van (értsd: azt lehetne hasznosítani). Ettől függetlenül az eredeti szöveged itt is érthetetlen dolgokról szól, göröngyös, rázó utakról.

"Az úttesten keresztül történő feltöltésnek meg az a hátránya, hogy nehéz a fogyasztott energiát mérni és kiszámlázni." - Örülök, hogy értelmezni tudtad amit leírtam, csak nem értem miért ismétled meg.