• atomjani
    #64
    Ez a Fair Use szemlélet nekem is tetszik. Mégis felvetődik a kérdés, hogy mennyien fizetnek is a jó számokért. Visszahozható e az a becsületesség az emberekben, ami régen is megvolt.
    Szerintem lehet ezt fokozni. Például azzal, hogy amennyiben a későbbiek során úgy gondolja, hogy többet is megér a szám, akkor támogatás formában bármikor fizethetne be pluszban a számért. Illetve elmesélheti a vele kapcsolatos élményt ott az oldalon és mondjuk más közösségi oldalon, ismerősei számára, így ajánlva nekik.
    Különben szerintem a magas árak is okozhatnak meggondoltságot. Most gondolj bele! Honnan tudja az ember, hogy fog e számára a zene annyi értéket hozni, hogy megérdemli mondjuk azt a 3 ezer forintot kifizetni? Legyen például a Hary Potter főcím dala. Oké, elsőnek jónak tűnik. De ugye annyit ér, amennyit idők során hoz az embernek. Például legyen egy romantikus zene, ami sok szép pillanathoz segített a párunkkal töltött együttlét alatt. Lehet hogy pont ez hozta össze a két embert. Ezekről előre nem tudhatjuk. Később jövünk rá, hogy baromi sokat köszönhetünk neki. Vagy hogy semmit nem hozott számunkra, nagyon hamar unalmassá vált.
    Van amit megvettem, mert jónak ígérkezett és másképp nem jutottam hozzá. Van amit pedig azután vettem meg, miután rájöttem, hogy mennyire is sokat segített és megérdemlik a pénzt. Elsőnek ezt nem tudtam.
    Az árak is számítanak, hiszen nem akarok például egy film miatt 10 ezer forintot fizetni. De egy ezrest simán kifizetnék, mert annyit tudok adni egyelőre. De ha úgy gondolom, hogy ér is 10 ezret és esetleg jön is be hozzám pénz úgy, hogy ki tudjam fizetni, akkor megteszem. Sajnos a kevés pénz miatt prioritás végére szokott kerülni és ez elég sajnálatos. Mármint hogy az ember nem kap annyi pénzt, hogy mindenkinek tudjon adni annyit, amennyit szerinte megérdemel. A milliomosok ezt megtehetik. Egy munkanélküli vagy kis jövedelmű viszont nem. És ez nem azért van, mert olyan sok zenét akar hallgatni. Viszont választás elé se fair állítani, hogy 50 zenéből válassza ki azt a kettőt, amit továbbra is fog hallgatni és fizessen érte, miközben a többi is olyan jó. Olyan ez, mintha a kezedet levágná valaki, mert úgy gondolná, hogy neked csak egy kéz használatára vagy jogosult. Érzelmi szinten sem lehet túlságosan korlátozni az embert. Lehet hogy így tud teljes életet élni olyan ember, aki ennek az állapotnak köszönhetően sok jót tesz az embereknek és nem egy besavanyodott ember lesz.