• narumon
    #63
    "Mindent meg lehet cáfolni. Tényleg kíváncsi vagyok, hogy te milyen megoldást javasolnál a jelenleg kialakult helyzetre."

    Olyan megoldás nincs ami mindenkinek egyaránt megfelelne. A legjobb megoldás talán az online letöltések, de pl ez nekem többnyire azért nem felel meg mert én pl szeretem megkapni a fizikai adathordozót is. Mondjuk a CD-ket én többnyire szarnak találom ezért jó ideje csak Vinyl lemezeket veszek.

    "Az egyértelműen kiderült, hogy a jelenleg alkalmazott üzletpolitika nem működik. A fájlmegosztást sem lehet megállítani."

    Így van, de régen is volt kalózkodás - kazetta másolás, de mivel nem volt ilyen könnyen hozzáférhető (vagy legalábbis 1 havernak az öt közül meg kellett vennie a lemezt/kazettát, hogy a többiek át tudják másolni így nem volt gond. Ha megnézed régen egy magyar előadó mondjuk Edda 1 lemezéből önmagában eladtak 50.000db-ot, most egy magyar előadó lemezéből átlagosan pár ezer darab fogy, ha az ötöt eléri akkor az azt hiszem már platinalemez.)

    A gond is itt van szerintem, hogy a legtöbb ember természetesnek veszi, hogy ő "ingyen" tölt. Az ég világon semmi gond sem lenne ha mint lentebb írtam, csak 1-2 lemezt venne évente, ami praktikusan azt jelenti, hogy a kedvenc előadói lemezét legalább megvenné. Nem veszi, csak dumál. Minden ilyen forumon felbukkannak emberek akik beírják, hogy így drága meg úgy drága meg hogy az naponta lenne 3000Ft. (mint lentebb írta a srác). Ez a gond, hogy ha már nem tud naponta minden szart megvenni (mert azért ott már szarhegyek vannak ha naponta új zenét akar hallgatni), akkor inkább nem vesz egyet sem egész évben és veri a mellét, hogy szopjon le az összes kiadó. Ez így nem működik.

    "A általam javasolt havidíjas megoldásból még mindig több pénzt kapna a szerződ és a kiadó is mint jelen pillanatban a nélkül, hogy tövényeket kelljen hozzá változtatni, vagy bűnözőnek kellene tekinteni a nem együttműködő embereket."

    Számolj egy kicsit azért utána. Reálisan ki fizetne ezért havi 5.000Ft-ot? Szerintem ha Magyarország területén 100.000 embert mondok az már sok. Ez pedig nem fedezné az összes bevételt. Ráadásul rengeteg gondot felvet;

    1, Ki kapja a bevételt és mi alapján? Mennyit adsz belőle a Microsoftnak a Windows miatt és mennyit adsz mondjuk a Call of Duty fejlesztőjének? Mennyit kap Lady Gaga és mennyit kap az Apoptygma Berzerk? Mennyit kap belőle a Transformers és mennyit a Szaffi? Mérni sem tudod mert ugyanonnan tölt ahonnan eddig és nem egy központi oldalról.

    "Jelenleg a piacnak az a része amit én megcéloznék egyébként is fizet a művekért illetve fizetne érte ha az árat megfelelőnek tartaná."

    Sokan az árral jönnek, de ha reálisan megnézed, a CD-k vagy ha úgy tetszik a zenei anyagok ára az utóbbi 5 évben csökkent az infláció és a forint elszaródása ellenére is. Én még mikor elkezdtem CD-t venni 2.000 - 2.500 Ft között vettem őket. A fizetésem akkor 25.000 Ft volt. Most egy CD 3000-4000 Ft de ha nem ragaszkodsz a fizikai hordozóhoz akkor online zeneletöltés az 2500-3000, és most nem 25.000 a fizetés. Ez egy egyszerű bullshit, könnyű mindig az árakra hivatkozni, és ne mondja nekem senki, hogy ÉVENTE 2 lemezt ne tudna megvenni, mert az nem irkálna ide, meg nem lenne tele az összes McDonalds, KFC, BurgerKing, ahol egy röpke kajára kiad ennyit.

    "Így is lesznek olyanok, akik majd nem fizetnek, de tökéletes rendszer nincs. Csak a kevésbé rosszat tudjuk választani."

    A kevésbé rossz az én meglátásom szerint a Fair Use lenne. Azaz tölts le zenét, hallgasd őket, de ami igazán tetszik azt vedd meg! Ne az összeset csak ami szerinted tényleg jó! Tölts le filmeket és ami igazán tetszett azt vedd meg! Elég mérsékelt kiadást tudnál ezzel produkálni, és mégis NAGYSÁGRENDEKKEL nőne a jogtiszta bevétel.

    "A törvény még soha sem segített senkin, mivel a törvény csak bűntetni tud."

    Egyetértek de amíg a mostani fiatal büszkén lehülyézi a társát (megtörtént eset), hogy ő pénzt adott CD-ért, mert ő azt ingyen is le tudja tölteni, addig nem tudom mit várunk.