• narumon
    #60
    "A zenénél és a filmnél van választásom, hogyan jusson el hozzám, de a kiadók nagy része ennek ellenére a fizikai adathorozókat eröltetik."

    Ez nem igaz, minden kiadó jelen van az online piacon, gyakorlatilag szerintem marginális hibahatáron marad az a lemez amit nem tudsz letöltéssel megávásárolni.

    "Itt jön be az az elméletem, hogy a zenekar koncertezzen és szerezzen abból pénzt. Aki a koncertezésből összet tud szedni annyit, hogy lemezt tudjon csinálni annak megvan a létjogosultsága a zenepiacon."

    Azért ez kicsit fordítva működne. Mert ismeretlen együttesek koncertjére az átlagember nem megy el, ez tipikusan underground stílus, ott ez be is válna, bár mivel ismerek sok zenészt én nem ezt látom. Nagyon sok fiatal együttes koncertezik, de mivel nincs lemezük és nem befutottak ezért nem kapnak érte pénzt. A te analógiáddal élve soha nem jönne össze az összeg a stúdió lemezre, mert amíg ez nincs meg addig nulla vagy gyakorlatilag utiköltségért játszanak ezek az együttesek. Ez egy 22-es csapdája. Azt meg már nem is említem, hogy vannak abszolút nem koncertképes műfajok.

    "Talán azoknak a formációknak a számát is csökkentené, akik nem maguk írják a zenéiket, hanem készen vásárolják, vagyis nem vesznek részt abban a nehéz évekig tartó szellemi megterhelésben amiről korábban szó volt, mégis ők keresik vele a pénzt. "

    Szerintem pont fordítva. Ezek után méginkább csak az lenne a piacon akinek pénze van megjelenni, hiszen ahogy előbb írtad a feltörekvő zenészek évekig gyűjtögethetnének a koncertekből mire nagyon jó esetben össze jönne egy stúdiómunkára való összeg.

    "Ne csak a tengeren túli zenekarokra gondolj. Lehet, hogy drága a studió de nem hiszem, hogy Magyarországon elkérnek 1M dollárt ezért."

    Magyarországon egy stúdió felszereltségtől függően 16-32.000 Ft egy napra (8 órára). Egy lemez összerakásához ha pöpec kész ötletekkel mész kb 300 óra kell ez 37 nap napi 8 órában mondjuk 18.000 Ft-os elég kedvezményes árral számolva ez 666.000 Ft. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy valahol már kicsiszoltatok mindent, akkor ennek a dupa idejével érdemes számolni, és ez csak stúdiómunka. (Nyugaton ennél drágábbak a stúdiók, de egy egy lemezre fordított idő is lényegesen nagyobb, nem véletlenül szólnak jobban a nyugati lemezek, nem véletlenül van nagy részük sokkal jobban kidolgozva, ott 1000 studió óra alatt gyak. semmi nem készül el)

    "Azt is eltudom viselni, ha a zenésznek le kell mondania luxusautók és luxusvillák megvételésról, mert akármilyen megterhelő a zeneírás a ténylegesen elvégzett munka nem áll arányban a profittal."

    Azért most te nagyon lesarkítod a zenélést a világon arra a néhány sztárra aki tényleg így él belőle. (Mármint kiadott két lemezt és már istentudja hány millió dollárja van - azért a nagy többség nem ilyen "szerencsés")

    "A programozó munka is folyamatos szellemi megterhelés és nem könnyebb mint zenét írni és egy prograzmozó munkáját gyakran többen használják mint, amennyien meghallgatnak egy zenekart, de a progamozó mégsem keres vele annyit, mert őt a ténylegesen elvégzett munka után fizetik.
    "

    Ez nem igaz, a programozó pont jogdíjakat is ugyanúgy tud keresni mint egy zenész. Az adott pillanatban elvégzett szellemi munka, mondjuk egy app megírása telefonra, után lényegében évekig szedheti be ugyanannak a munkának a gyümölcsét anélkül, hogy dolgozna vele utána folyamatosan. Vagy már megint egy valahol alkalmazásban álló programozót hasonlítasz egy szabadúszó zenésszel? Ha alkalmazásban álló programozót hasonlítasz akkor azt hasonlítsd össze a bárzenésszel, aki minden este játszik és az este végén megkapja a pénzt, az meg vagy elég valamire vagy nem. Almát az almával, körtét a körtével hasonlíts!

    "Igen lenne olcsóbb és drágább internet. Ez annyival barátságosabb mint a jogdíjak adathordozókba építése, hogy így én válaszhatok, hogy kifizetem e vagy sem. Míg az adathordozók árába beépített összeget akaratunk ellenére nyomják le a torkunkon. Akkor is fizetnem kell, ha a saját képeimet tárolom rajtuk."

    Egyetértek ezért nem fog soha senki a nagyobb csomagra előfizetni.

    "Ha azt tölt le az ember amit akar és legalábisan, akkor sokan előfizetnének a nagyobb csomagra."

    Mármint azt amit akar? Filmet, játékot, zenét, programot? Nem gondolod, hogy ennek valami horror ára lenne? Az egyik internet csomag lenne 3.000 Ft a másik meg 33.000 és még lehet hogy keveset is mondtam. Mert 1-2 ezer plusz forintból nem fizeted ki a játékkiadókat, a programkiadókat, a zenészeket, a filmjogdíjakat, és még ki tudja miket nem említettem.

    "A Magyar konstrukcikóknál az a probléma, hogy ott is darab áron vásárolsz és a másolás védelem miatt ezeket nehéz használni illetve kicsi a kínálat."

    A vodafone.nak is volt olyan kínálata, hogy havi 1-2e forintért cserébe hozzáférhettél egy nem tudom mekkora (de gondolom kellően nagy) adatbázishoz és azt hallgattál belőle legálisan amit akartál. Szerintem már befuccsolt mert minimális volt az érdeklődés iránta, pedig ennél olcsóbban már mit akarnak az emberek?

    "Ha 1-5000 forintot kellene fizetnem havonta és azért cserébe bármilyen zenét és filmet letölthetek anélkül, hogy bűnözőnek neveznének és folyton a nyakamba lihegnének én kifizetném és szerintem sokan mások is. Talán még te is."

    Én így is megveszem ami érdekel, és ritkán fizetek havi 3-6e forintnál többet. Viszont rengeteg ember van aki soha egy büdös fityinget nem adott még ki cd-ért vagy filmért, ők ezután sem adnának, és már be is dölt az egész elméleted :(

    "Nem tudhatod, hogy megveszem-e vagy sem. Hol van itt az ártatlanség vélelme? :)"

    Bocsi, csak tapasztalatom szerint azok magyaráznak mindig legjobban akik semmit nem vesznek meg :) Ezer bocsi tényleg, nem akartam személyeskedni. Viszont ha ma Magyarországon mindenki havonta csak 1CD-t vagy filmet venne, akkor nem lenne az egész hiszti a kiadók részéről sem. A szomorú hogy vagyunk tízmillióan, mondjuk ebből akik fogyasztói csoport, legyen 5 millió és Magyarországon mennyi CD fogy évente? 50.000? Jó esetben. Ami azt jelenti, hogy a potenciális zenehallgatók évente csak 1 CD-t vennének (vagy bármilyen más módon zenét) akkor 416.000 lemez fogyna HAVONTA! Vesd össze a két számot. No ennyire szarik mindenki a Fair usera, és ennyire szarna a beépített jogdíjra vagy bármire.