konyi#10
Az "idióták" jelzőt kikérem magamnak és minden magyar szinkront kedvelő rajongó nevében!
Azért mert te eredeti nyelven szereted nézni a filmeket - amit én tiszteletben is tartok - még nem jelenti azt, hogy így kell mindenkinek tennie. Egyébként az, hogy most éppen nálatok az aktuális mozifilmek mindegyike szinkronizáltan kerül bemutatásra az csak a véletlen műve, mert nem ez a jellemző, hogy a mozifilmek mindegyikét magyar nyelven vetítik. Kb. a filmek 50%-a vagy talán kevesebb, ami szinkronosan látható a mozikban. Ami pedig a szinkront illeti, a moziszinkronok igenis igényesre sikerülnek, mivel a megbízó pénzt is időt ad, hogy minőségi szinkron készülhessen a mozifilmekhez.
Ami pedig a nyelvtudást illeti, ez csak jó duma arra, hogy a szinkront hibáztassuk, példaként Németországot hoznám fel, akik világéletükben mindent szinkronizáltak, mégis jól beszélnek angolul...
Szlovákiában, úgy mint hazánkban a szinkronizálás terjedt el, ezek szerint az ott bemutatásra kerülő mozifilmek mindegyikét feliratosan vetítik?
Ha esetleg van infód a szlovákiai szinkronizálási helyzetről, azt megoszthatnád velünk, szívesen olvasnám, mert az ő szinkronizálási szokásukról keveset lehet tudni. Azt is írod, hogy nincs szükség a feliratra. Namármost, ahhoz, hogy egy filmet teljesen megértsünk, rendkívül jó, szinte anyanyelvű tudásra van szükség szerintem. Az idegen nyelvtanulást én is fontosnak tartom, az eredeti nyelvű filmek valóban segítséget nyújthatnak a kiejtéshez, de ahhoz, hogy valaki jól elsajátíthassa a nyelvet, ahhoz azért több kell. A filmeket pedig a szórakoztatásra találták ki, én például kikapcsolódásként szoktam filmeket nézni, de magyar nyelven szeretem, mert így a képre tudok koncentrálni, szemben a felirattal, ahol lépést kell tartani a szöveggel és a képpel, hogy ne maradjunk le semmiről. Szoktam egyébként feliratosan is nézni filmeket/sorozatokat, elég gyorsan el is tudom olvasni a megjelenő szöveget, de ez így nem az igazi számomra. Valóban készülnek nem minőségi szinkronok is sajnos, de azért nem kéne ennyire általánosítani, hogy csak silány munkákat készítenek a szinkronstúdiók. Ha a megbízók kevés pénzt és időt biztosítanak a szinkronra, akkor a stúdiók sem képesek csodát tenni, de ez már egy másik történet...