• NEXUS6
  #22
  A H5N1 (madárinfluenza) ha jól látom a wikin 577 regisztrált megbetegedést okozott, ebből 59% átlagban halálos volt. Elég keményen dolgozik, mert nem felsőlégúti megbetegedéssel, hanem esetleg egyből tüdőgyuszivval indít, ami azért az öregeket rendesen elviszi. Egy fiatal meg lábon kihordja, szal akár sokkal több lehet a megbetegedések száma, ami az átlagos tüdőgyuszi statisztikában elbújik.

  Másrészt évente több felső légúti járvány járja odavissza kőrbe a Földet, az hogy ezek mifélék nagyjából senkinek semmi elképzelése sincs. Ergo arról sem, hogy a lakosság általában a könnyebb lefolyású, alacsony mortalitású törzsek okozta betegségek folytán milyen védettséget szerzett különböző vírusok ellen. Épp a globalizáció az amivel riogatják az embereket egy világjárvány miatt, az ami elősegíti a könnyebb lefolyású betegséget okozó vírusok terjedését is, és így az emberek immunizálását.
  Mindenki a pusztító halálos világjárványtól fél, miközben mivel az emberek egyre kevésbé elszigeteltek, így egyre jobban immunizáltak, senki nem tudja, hoyg mik egy világjárvány esélyei.

  Jellemző, hogy az AIDS esetében marha sokáig nem azt vizsgálták, hogy egyes emberek mitől kapnak védettséget. Másrészt miközben a fejlett országokban az AIDS fertőzöttségi aránya alacsony szinten maradt, a világ fejletlenebb részén végez hatalmas pusztításokat. Miért gondoljuk, hogy ez más fertőzésnél máshogy lenne? Az elszigetelt indiánokat kipusztították azok a betegségek, amiket a "civilizált" európaiak behurcoltak, ez évszázados, évezredes séma. Mint ahogy az is, hogy a háborúkat járványok követik, pl mert szétesik az egészségügyi infrastruktúra.

  Szerintem ne a járványoktól féljünk önmagukban, hanem azoktól a dolgoktól, amik a közegészségügy széteséséhez vezetnek.

  (Amúgy pls, próbálj meg helyesen írni, és nem az ékezetek zavarnak! Így soha nem lesz meg a doktorid, vagy még is? )