Szefmester#19
Asztali rendszerek hangulatát! hasonlítom a crpg-k hangulatához, és nyugodj meg szerintem sem attól rpg- az rpg hogy arra mész amerre akarsz és azt lősz amit akarsz. Konkrétan lövésem sincs hogy ezt honnan sikerült venned. Ha a Fallout 3 példájából akkor vagy a játékot nem ismered, vagy csak rosszul játszottad.
Én magam '97 óta játszom asztali rpg-ket és van táblás rpg-m is az "Advanced Hero Quest" ami egy sima hack and slash játék még '89-ből. Az hogy neked nem tetszik a WoD rendszere az egy egyéni meglátás.
A WoW-ra azt mondani hogy crpg is túlzás. Egy jó crpg-nek mik is az ismertetőjegyei? Lebilincselő és csavaros történet, eltérő karakterekkel eltérő útvonalon bejárt történet, döntési szabadság (pofázás vagy lopakodás, mérgezés vagy nyílt harc) még ha az le is van korlátozva pár alternatívára. Egy Fallout 1-2 simán ilyen. Anno végigjátszottam ezeket egy besurranós ninjaszerűséggel, egy kalapácsos izomagyú 1es IQ-s "barbárral" és egy pofázós kereskedős, pisztolyhős szépfiúval is elég sokáig eljutottam benne. A fő történetszálakat pedig majdnem minden alkalommal másképp oldottam meg. Valamikor nyers erővel kezdtem és végeztem, valamikor lopakodással kezdtem és lebukáskor erőszakkal végeztem, és volt amikor egyszerűen megbizniszeltem a foglyot akiért mentem. Ez neked nem "szabad" döntés? Vagy te az asztali rpg-kben is csak 2-3 alternatívát engedsz meg a többieknek mert a merev kalandmodul nem enged nagy kilengéseket?
Mi errefelé főképp improvizatíve mesélünk, leginkább azután hogy egy játékos úgy döntött hogy ő a városőröket elkerülné és kiugortt az ablakon és menekült, mert azt hitte le akarják tartóztatni, nem pedig csak a város ura elé vezetni. Emiatt a játékosok 3/4-e szépen ott volt a helyszínen, míg az egy szem játékos alkotott egy menekülős bújkálós játékot, és szinte képtelenség volt bemesélni a fő kalandba. Ilyet valóban nem fogsz látni egyetlen crpg-ben sem. De azért engedtessék már meg az hogy ne legyen rpg az ahol a döntésem mindössze annyi hogy kétkezes buzogánnyal vagy tőrrel fogom megölni a koboldok százait és ezreit, amik folyton a szintemhez igazodóan erősek és potyogtatják az ereklye teljes vérteket meg egyéb -nekem- hasznos holmikat.
Szóval leírom újra... attól hogy karakterlap van egy játékban, attól az még nem rpg. Attól hogy eldöntheted egy játékban hogy balra vagy jobbra mész tovább a "csőben" még nem rpg. Attól hogy XP-t kapsz az ölésért és esetleg a nagy terület felfedezéséért még nem rpg. Ha hozhatsz olyan döntéseket a játékban amik befolyásolják a történet alakulását -akár csak részlegesen is-, ha egy adott feladatot többféleképpen is megoldhatsz és nem csak változatos erőszakkal, vagy ha a karakternek interakciója jellemedtől, és egyéb szociális képességeidtől függően változnak. Na ez az rpg. Az a játék amiben 1-2 hiánnyal de ezek megvannak azok a crpg-k.