• Doktor Kotász
    #23
    "Nemtom, hogy olvastad-e az univerzum "antropofil" jellegéről szóló fejtegetéseket. Ha csak azt nézzük, hogy az alapvető fizikai állandók értékei mennyire pontosan vannak belőve, és azok minimális ingadozása mit eredményezhetett volna, akkor csak a nagybani környezet viszonylagos emberbarátságának az esélye kb annyi, minthogy egy hegyére állított ceruza 1 mrd évig úgy marad. Persze ennek nagyrészt még semmi köze az élet közvetlen kialakulásához"

    Persze, hogy nincs semmi köze ennek az élet kialakulásához. Mert abban az esetben, ha mondjuk más természeti törvények lennének, akkor ez a világ nem létezne, így értelme sem lenne annak a kérdésfelvetésnek, hogy ebben a világban milyen folyamatok zajlanak. Egy univerzum, ahol mondjuk a Pí értéke 2,8 lenne, minden másképpen működne. Akkor tök más dolgok jönnének létre. A kérdés is értelmezhetetlen lenne, hogy ami ott létre jön, az élet vagy sem. Lehet, hogy valami hasonló létrejönne, de lehet, hogy nem.

    A világ, olyan, mint amilyen. Értelmezhetetlen a kérdés, hogy más fizikai állandók mellett milyen lenne az univerzum. Lehet, hogy nem is lennének elektronok abban a világban. Értelmezhetetlenek azok a kérdésfelvetések, hogy a gravitációs állandó, ha 10%-al kisebb lenne, akkor nem lehetnének csillagok mondjuk, vagy akármi. Mert mindig ehhez a világhoz hasonlítunk. Lehet, hogy abban az univerzumban mondjuk nem is alakulnának ki összetett elemi részecskék vagy atommagok, sőt talán kvarkok sem léteznének. Sőt az is lehet, hogy nem is alakulhatna ki másmilyen világegyetem, ahol mások a fizikai változók.