• SaGa
  #9
  Azért az OS/2 Warp (pláne a Warp IV aka Merlin) grafikus felületének sokoldalúságát (nem az alapkinézetet, hanem a konfigurálhatóságot) még egyetlen más GUI sem éri el a mai napig sem.

  Bármi, ami megjelenhetett a felületen, legyen az ikon, program, bármi, egyszerű drag&drop módszerekkel konfigurálható volt már '95-ben. Azaz, ha nem tetszett valamelyik program, vagy "gomb" színe, betűkészlete, bármi egyéb paramétere, fogtál egy másik színt vagy betűkészletet, rádobtad és onnan kezdve az volt a hozzá rendelt opció. Az összes egyéb felületen csak azt tudod változtatni, amit a fejlesztő a menüre kivezetett, semmi egyebet. A Warp gui-ban nem is kellett menü a konfiguráláshoz.
  Megjegyezném: a KDE őseredetije a CDE (Common Desktop Environment), amit az OS/2-re és az AIX-re fejlesztett ki az IBM még a '90-es évek közepén. Abban jelent meg pl az indítótálca, azaz a képernyő alján lévő, konfigurálható "gombsor" és az azóta mindehova beépült (akkor még felül lévő) "tálca", ahol láthatod a futó programjaidat is...

  Igazából az egész oprendszer ilyen alapon működött: ami benne van az mind egy-egy objektum, függetlenül attól, hogy fájl, könyvtár, meghajtó, ikon, bármi. Ebből következően mindennek minden tulajdonságát könnyedén lehetett változtatni. Kedvencem (teljesen véletlenül jöttem rá): elkezdtem letölteni valamit, még modemen (akkoriban az ment). Jó hosszú letöltés volt, közben dolgoztam a gépen és eközben az épp letöltés aklatt álló fájlt átmozgattam máshova. Miután kiadtam a parancsot, ugrott be, hogy a másik ablakban ez még mindig töltődik. Morogtam egy sort, hogy kidobtam egy csomó letöltött bájtot az ablakon, majd észrevette, hogy a letöltés gond nélkül megy tovább, mégpedig az átmozgatott fájlba, folyamatosan, megszakadás nélkül. Azaz a fájlt nem (csak) a neve azonosította, hanem valami egyéb objektum (esetleg file handle) azonosító alapján kezeli, mindegy, hol van és hogy hívják. Próbáld meg ezt windows-zal. Maximum addig jutsz, hogy "a fájlhozzáférés megdtagadva, mert a xxx programban meg van nyitva."

  Sajnálatos módon az OS/2-t maga az IBM temette el, mikor kijött az NT4, pedig akkor már messze többet ki lehetett volna hozni belőle, mint akár az XP-ből is. A legfőbb baja a driverhiány volt...