Véget ér a LinEx projekt

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hát jó... Én ahol lehet a linuxot favorizálom, pont amiatt, ami a windowsból hiányzik. (parancssor, shell, compilerek, virtuális ablakok, stb.) Nem is tartom magam "átlagfelhasználónak". De egyszerûen egy csomó mindennek nincs alternatívája. A Gnome-KDE párharc szerintem a programozók erõforrásainak pocsékolása. Az "Office" jellegû programokba beraktak egy csomó felesleges dolgot, miközben a táblázatszerkesztõ és a képletszerkesztõ a Word2 szintjét nem éri el. Aztán: Milyen dolog az, hogy nem lehet akármilyen videokártyával legalább 640x480-as VGA módban elindítani a grafikus felületet? Aztán: Rendszerbeállítások itt, ott, amott, legalább háromféle programmal.
Amúgy nem említettem évszámokat, de véletlenül sem a 2011-es kde-t próbáltam öszzehasonlítani a 2001-es xp-vel. Olyan 2003 környékén többek között suse is megtalálható volt a gépemen, na meg black panther,meg még egy pár egyéb disztribúció mivel folyamatosan próbálgattam ôket de suse szinte állandó jelleggel, amin kde volt az alapértelmezett felület. Már akkor is símán verte xp-t és az átlátszóság sem volt probléma. Nem sokkal késôbb a microsoft próbálkozott a végülis kukázott longhornnal, ami emlékeim szerint kinézetre inkább xp-hez állt közelebb, mint az akkori kde-hez, vagy a késôbbi vistához 7-hez. Mondjuk az utóbbi 2 win nem csak a kinézetében lett hasonló linuxhoz...

Az egész csak megszokás kérdése. Az emberek nem szeretik az újdonságokat. Ha eleve GNU/Linux lett volna a gépeken, akkor valószínûleg a Windows ellen lázadnának.
Én személy szerint a nyílt forráskódot favorizálom, de aki akar nyugodtan fizessen a szoftverért, ezért nem ítélem el. Egyik operációsrendszer sem jobb vagy rosszabb mint a másik, mindegyiknek van gyengéje és elõnye, de a tapasztalatim alapján nem a szoftverek használhatóságával van a gond, hanem az emberek nem tudják õket használni és nem is szeretnék megtanulni.
Az tényleg nem volt jó ötlet, hogy a dolgozó választhatott a Windows és a Linux között, mert egyértelmû volt, hogy mit fog választani. Én a hivatal helyében a Linuxot Windows skinnel telepítettem volna és akkor a legtöbb dolgozónak fel sem tûnt volna, hogy nem Windows.
Az csak a microsofton múlt, hogy mennyi idõ telt el 2 kiadás között, attól még tény marad, hogy évekkel megelõzte, xp-n meg próbálkozhattál akármilyen shellváltoztatással, a közelébe sem jutottál.
Unity meg már ránézésre is inkább érintõképernyõhöz van kitalálva, egy tableten még szívesen is látnám, desktopon valóban nem a legjobb felület, de az csak rajtad áll, hogy milyen ablakkezelõ felületed van, én pl vissza szoktam rakni gnome-ot az általam telepített gépekre.

Win8 (vagy mi lesz a végleges neve) is hasonlóan desktopon szinte használhatatlan felülettel jön (mert szerintük wp-vel bejött az embereknek) a megszokott asztal csak másodlagos lesz...

Azért az OS/2 Warp (pláne a Warp IV aka Merlin) grafikus felületének sokoldalúságát (nem az alapkinézetet, hanem a konfigurálhatóságot) még egyetlen más GUI sem éri el a mai napig sem.

Bármi, ami megjelenhetett a felületen, legyen az ikon, program, bármi, egyszerû drag&drop módszerekkel konfigurálható volt már '95-ben. Azaz, ha nem tetszett valamelyik program, vagy "gomb" színe, betûkészlete, bármi egyéb paramétere, fogtál egy másik színt vagy betûkészletet, rádobtad és onnan kezdve az volt a hozzá rendelt opció. Az összes egyéb felületen csak azt tudod változtatni, amit a fejlesztõ a menüre kivezetett, semmi egyebet. A Warp gui-ban nem is kellett menü a konfiguráláshoz.
Megjegyezném: a KDE õseredetije a CDE (Common Desktop Environment), amit az OS/2-re és az AIX-re fejlesztett ki az IBM még a '90-es évek közepén. Abban jelent meg pl az indítótálca, azaz a képernyõ alján lévõ, konfigurálható "gombsor" és az azóta mindehova beépült (akkor még felül lévõ) "tálca", ahol láthatod a futó programjaidat is...

Igazából az egész oprendszer ilyen alapon mûködött: ami benne van az mind egy-egy objektum, függetlenül attól, hogy fájl, könyvtár, meghajtó, ikon, bármi. Ebbõl következõen mindennek minden tulajdonságát könnyedén lehetett változtatni. Kedvencem (teljesen véletlenül jöttem rá): elkezdtem letölteni valamit, még modemen (akkoriban az ment). Jó hosszú letöltés volt, közben dolgoztam a gépen és eközben az épp letöltés aklatt álló fájlt átmozgattam máshova. Miután kiadtam a parancsot, ugrott be, hogy a másik ablakban ez még mindig töltõdik. Morogtam egy sort, hogy kidobtam egy csomó letöltött bájtot az ablakon, majd észrevette, hogy a letöltés gond nélkül megy tovább, mégpedig az átmozgatott fájlba, folyamatosan, megszakadás nélkül. Azaz a fájlt nem (csak) a neve azonosította, hanem valami egyéb objektum (esetleg file handle) azonosító alapján kezeli, mindegy, hol van és hogy hívják. Próbáld meg ezt windows-zal. Maximum addig jutsz, hogy "a fájlhozzáférés megdtagadva, mert a xxx programban meg van nyitva."

Sajnálatos módon az OS/2-t maga az IBM temette el, mikor kijött az NT4, pedig akkor már messze többet ki lehetett volna hozni belõle, mint akár az XP-bõl is. A legfõbb baja a driverhiány volt...

csulok0000
"Ne is törõdj vele, hogy a win a vistával/win7-el érte el azt a szintû megjelenést amit a kde"

Ez egy kicsit ferde igazság. A Vista elõtt az XP volt az utolsó windows(2001) Ekkoriban a linux felülete (még a legszebb is) épp hogy elérte a win3.1/os2warp szintet. Az egy dolog hogy utána a KDE havonta fejlõdött és zárkózott fel. De akkor is az összehasonlítás az ugyanakkor létezõ software-kre kell nézni és nem a 2001-es xp-re és a 2011-es KDE-re. Mellesleg a felület esetén a használhatóságot is figyelni kellene, mert pl. az Új KDE vagy Unity nem igazán nyerte el a tetszésemet.
Mi a seggemtõl lenne az opera bonyolult? Mèg a nejem is megtanulta hasznàlni. 😊 A minap elindítottam neki az ie-t majnem megkõvezett.

往前看同志

Azért ennyi vegytiszta marhaságot keveseknek sikerül egy hozzászólásban összehozni:
"Hát igen, a legtöbb opensource egyenlõ a vacakkal"
"nem is látják a különbséget a fizetõs és az opensource között, mert "jó az""
"A másik ütõs program a Firefox, ami nem hogy nem igénytelen, hanem egyenesen a legkifinomultabb böngészõ"
"Az Opera túlbonyolított."
"nemcsak kevésbé felhasználó barát de eléggé hibás is, ami nehezíti a használatát: gyakran szétesik amit csinálsz vele"
"Nem rossz a LibreOffice, de komolyabb munkára korlátozottan alkalmas"

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Ne is törõdj vele, hogy a win a vistával/win7-el érte el azt a szintû megjelenést amit a kde, de még a gnome is évekkel a fent említett winverziók elõtt hozott. Egy android jellegû megjelenés egyáltalán nem újdonság linuxnál, ott inkább csak a felületben az volt az újdonság, hogy már érintõ képernyõkhöz optimalizálták, nem pedig egérhez. Nem csak szerverekben van elterjedve, hanem routerekben divx/mp3 lejátszókban legyen az asztali/hordozható vagy éppen a kocsikba építve, de még rengetegben más "célberendezésben" megtalálható. Összességében több linux fut, mint windows, mivelhogy utóbbi leginkább asztali környezetben elterjedt. De ez is szépen lassan csökkeni fog, mivelhogy az átlagfelhasználó igényeit pl. egy androidos tablet is képes kb 90%-ban kielégíteni, és minél jobban hozzászoknak, annál kevésbé ragaszkodnak a windowshoz...

Amúgy linuxnál is vannak fizetõs disztribúciók, szóval az sem mind opensource, és hidd el manapság már komoly versenytársai tudnak lenni az opensource programok a fizetõsöknek, és nem csak alternatívái. Persze nem minden téren még, de egyre inkább le lehet cserélni velük a fizetõsöket.

Mondjuk a németországi példa már csak azért sem jó, mivel ott arról volt szó, hogy win mellé felraktak egy linuxot is a gépekre, és az alkalmazottakra volt bízva, hogy ki mit bootol bekapcsoláskor. Gondolom a sok gizike meg azzal sem volt tisztában, hogy hol kell kiválasztani, hogy linux induljon, ha meg mégis, akkor rögtön azon akadtak el, hogy egy adott ikon nem ugyanott van, egy opció neve nem teljesen ugyanaz, vagy bármi nem úgy néz ki, mint win alatt és nincs "e" betû sem tehát nem tudja elérni a "zinternetet" ami amúgy is a fészbúkban merül ki a legtöbb hasonlónál... Innentõl a végleges döntés megszületett, ami annyiban merült ki, hogy én aztat el nem indítom megin' mer az használhatatlan. Utána le is gyalulták a gépekrõl, mert senki nem használta, és valami panasszal megindokolta, hogy miért nem.

Itt azért más a helyzet, mert itt eleve linuxot használnak, valószínû már hozzá is szoktak, szóval nem feltétlenül azt sürgetik, hogy win legyen, hacsak a microsoft nem tett valami visszautasíthatatlanul jó ajánlatot a döntéshozóknak...

Hát igen, a legtöbb opensource egyenlõ a vacakkal, sajnos. Lehet mondani hogy jó meg minden, de pont az a legnagyobb gond, hogy a linux-osok igénytelenek, nem is látják a különbséget a fizetõs és az opensource között, mert "jó az". Minek jobb?

Maga a linux nem rossz, de az egyetlen sikeres UI rá eddig csak az Android. A rendszer maga még szerverekben van elterjedve. Ez az egyik nem rossz opensource program.

A másik ütõs program a Firefox, ami nem hogy nem igénytelen, hanem egyenesen a legkifinomultabb böngészõ. Az IE igénytelen. A Chrome túlegyszerûsített, bár egyre többet tud. Az Opera túlbonyolított. (az Opera Mobile viszont qrva jó)

Több jó opensource programról viszont nem tudok. Vannak tûrhetõek, de pl. a LibreOffice (elõzõleg OpenOffice) egész egyszerûen pocsék az MS office-hoz képest: nemcsak kevésbé felhasználó barát de eléggé hibás is, ami nehezíti a használatát: gyakran szétesik amit csinálsz vele. (2.0-s tapasztalat, lehet azóta jobb némileg, de az UI-ja is megrekedt egy tíz évvel ezelõtti szinten). Nem rossz a LibreOffice, de komolyabb munkára korlátozottan alkalmas. Nem is beszélve, hogy a OneNote-nak megfelelõ program teljesen hiányzik belõle...
hát lehet nyugattabbra sok alkalmazott szavára azért adnak. Mondjuk nincs kétségem afelõl hogy ezek a panaszkodók is olyan magyarosch hivatali margitkák lehet, akik már azért is kitartóan hõbörögnek ha lecserélik a wc kilincset, "mer a régi jobb vót".
Bizony sajnos a hivatali munkák, nem igényelnek logikát, így bármilyen változás akár pozitív akár negatív heves ellenállásba ütközik, mert a betanult minták hirtelen nem mûködnek. Ezt még tetézi hogy a hivatalokban általában nem fiatalok ülnek az öregek meg még begyepesedettebbek 😊

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

"Mindez komoly csapás a nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztõ közösségnek."

Ezt ki mondja?
Mert kvázi egy bullshit!
Majd átállnak más disztribre és ennyi.
Egyszerûen kihátráltak a fejlesztõk mögül a "szponzorok", nincs lóvé a saját projektre.
Vagy talán a jónéhány tízezer gépre hipp-hopp lesz majd MS licensz mi?
Muhahaha.

Egyébként legalább akkora marhaság mint a németországi:
"az alkalmazottak panaszai és észrevételei miatt döntöttek úgy, hogy az összes számítógéprõl számûzik az eddig használt Linux disztribúciókat."

Komolyan van olyan együgyû aki elhiszi, hogy az alkalmazottak panaszkodása miatt _bármit_ lecserélnének?! Ja és kb. 8-10 -évig kell hozzá _folyamatosan_ panaszkodni 😄