• WoodrowWilson
    #193
    "Na ez a bizalom az, ami nekem meg Pistának nincs meg, ezért nem vagyok én bank."
    Ha végletekig lecsupaszítjuk, akkor ez igaz.


    De szükség van a banknak a pénzteremtés jogosítványára. Mivel magyarázod akkor azt, hogy a takarékpénztár nem teremthet pénzt, a bank meg teremthet?
    Bemásolom akkor a pénzügy tankönyvemből a vonatkozó részt:
    "A hitelnyújtás eredményeként a kereskedelmi bank mérlegében a passzívák között megjelenő pénzösszeg a banknak ügyfelével szembeni adóssága, amivel szemben áll az aktívák között megjelenő hitelösszeg mint a banknak az ügyfelével szembeni követelése. Ekkor a bank "semmiből" pénzt teremt.
    A kereskedelmi bankok mellett a nemmonetáris pénzintézetek (takarékpénztárak) is nyújthatnak hitelt, azonban nem saját maguk által teremtett pénzt, hanem jegybankpénzt (készpénzt) adnak ügyfelüknek. A különbség mérlegtechnikailag azt jelenti, hogy az ún. pénzújraelosztó hiteleknél nem változik meg az aktívák és passzívák összege, csupán az aktívák szerkezete rendeződik át. A takarékpénztár pénze a jegybank által teremtett pénz. A takarékpénztár csak a mérlegében levő jegybankpénzből tud hitelt nyújtani, mert nem vezethet a hitelt igénylő ügyfél részére számlát, amelyről az ügyfél a gazdasági partnereinek (pl. szállítóknak) a javára fizetést teljesíthetné. Ezzel szemben a kereskedelmi bank hitelnyújtáskor pénzt teremt, mert a bankban vezetett számlán elkönyveli a nyújtott hitel összegével azonos nagyságú pénzösszeget, amelynek mértékéig az ügyfél rendelkezése szerint akár ugyanazon bank valamely ügyfelének számlájára, akár más kereskedelmi banki ügyfél számlájára fizetést teljesíthet."

    Az meg, hogy lehet kp fizetést kérni, nem releváns. Akkor felvesz a kerbank hitelt a jegybanktól.