• WoodrowWilson
    #187
    Ez csak akkor lenne igaz, ha kp-ban akartok fizetni, mert kp-t természetesen csak a jegybank teremthet. De a számlapénz ugyanolyan értékű pénz, mint a kp. A kerbankok számlapénzt teremtenek.
    Az a speciális jogosítvány, hogy számlapénzt teremthet. #172-ben leírtam részletesen a műveletet. Berakok 10 forintot, akkor a bank először is teremt 10 forint számlapénzt nekem, eddig még nincs semmi különös, aztán jön a hitelkérő, és annak teremt 8 forint számlapénzt. Az én számlámon levő pénzzel is fizethetek számlapénz formájában, meg a hitelfelvevő is fizethet számlapénzzel. Akár ugyanabban a másodpercben is kifizethetünk 18 forintot. A bank teljesen új 8 forintot rakott (számlapénz formájában) a gazdaságba, azért, mert elhitte a hitelfelvevőnek, hogy ő létre tud hozni 8 forint hozzáadott értéket x időn belül.
    Ezt nem tehetem meg én, meg a takarékszövetkezet sem, nem hozhatunk létre új pénzt. Nem gondolhatja Pista, hogy ő is meg egy másik szereplő is elköltheti egyszerre ugyanazt a pénzt, ha csak nincs valami elmezavara. Amiről te beszélsz, az csak ugyanannak a pénznek az ide-oda tologatása, újraelosztás. Ezzel hogy tudnál mondjuk egy növekvő gazdaságban egyre több tranzakciót finanszírozni? Túlságosan csak kp-ban gondolkodsz, holott a kp aránya a számlapénzhez képest elenyésző. Amúgy a kerbanki pénzteremtés akkor is működik, ha a szereplők kp-ban akarják teljesíteni a fizetéseket, csak az egy fokkal bonyolultabb folyamat, mert hitelt kell felvenniük a jegybanktól, így ebben az esetben a jegybank teremti az új pénzt.