• grobs
    #29
    Tehát felsoroltál 3 találmányt amiből 2-t a Xerox talált fel (GUI, egér) ... ráadásul az apple viccesen sokáig ragaszkodott az egy gombos egérhez. A GUI-hoz SJ egy dolgot tett hozzá ami zseniális, és ezt a mai napig kevesen fogták fel: a betűtípusokat. Ez az amiért a linux a mai napig nem tud elterjedni desktop-on, és ez az amit BG sikeresen _ellopott_.

    A harmadikból (PC) pedig csak nevét találhatta fel, mert előtte volt több kis méretű gép, csak nem personal computer-nek, hanem portable computer-nek, vagy basic computer-nek hívták. Kronológiailag talán a Wang 2200 volt az első ilyen gép (1973, Apple I - 1976). Az irány tehát már le volt fektetve. A Commodore-nál is csak az volt a kérdés, hogy megvesznek egy licence-t(pl. az Apple-től), vagy összedobnak maguknak egy gépet.
    A billentyűzetes példád illene a PC-hez. A billentyűzetet elég régen találták ki. Baudot a távírókhoz készített billentyűzetet aminek a kódolását 1874-ben szabadalmaztatta (az 5 bites kódolás elméleti alapja a 16. században született, de titkosításhoz használták). Ettől függetlenül nem lehet megmondani, hogy ki találta ki, hogy billentyűzet legyen. Ahogy azt sem, hogy ki találta ki a PC-t. Az ötlet, hogy legyen, már megvolt, és sok kezdemény született (lasd. Wang, IBM, HP). De igazából a geek-eken kívül a 1990-es évekig nem nagyon érdekelte az embereket a dolog, tehát ugyan sok PC volt, de az emberek kb. a Win95 környékén (inkább utánna) fogta meg.