• kvp
    #37
    "A tömegközlekedésben is szép számmal nagy köbcentis sokat futott, erősen szennyező dízel üzemű buszok vesznek részt. Nem lehet mindenhova villamost, trolit, vagy vasutat építeni. Sőt a dízel mozdony is a nevéből adódóan dízel üzemanyaggal működik, a legtöbbjük nem is Euro 5-ös, de még Euro egyes sem."

    Hasznalhatnak helyettuk legalabb gazuezmu autokat. De ha mar mindenkeppen olaj alapu meghajtas, akkor legyen kulso egesu stirling. Szepen, stabil langgal egetheti az uzemanyagot es amennyiben egy generatort hajtunk vele, akkor kaptunk egy hibird autot (az olcsobb valtozatbol ki lehet hagyni az aksit es az energia visszanyerest, ez tobbet fogyasztna, majdnem annyit mint egy robbanomotor). Masik elonye, hogy a kazantol fuggoen barmilyen egheto anyaggal megy, tehat akar szennel, faval, szemettel vagy akar haztartasi tuzeloolajjal is. (a modern gyors inditasu automata vezerlesuek gazosak vagy hto-sak) A rendszer kesobb penztarca fuggvenyeben bovitheto aksikkal a visszataplalas es a konnektoros toltes kihasznalasara. Masik elonye, hogy barmilyen regi elavult jarmube beszerelheto utolag, amihez kaphato elektromos atalakito keszlet.

    "Pénzt szüljek, izzadjak, vagy lopjak hozzá? Komolyan, egyikőtök ad rá pénzt, holnap megyek akksis autót venni, a robbanómotorosat meg vágom ki a francba."

    Olcsobb es jobb lenne a varoshatartol a tomegkozlekedest hasznalni. Az allamnak csak a parkolasi lehetoseget kellene biztositania. Mondjuk az autos havi berlet araba epitve az orzott parkolokat a tomegkozlekedesi halo szelen, jo nagy betonozott palaccok formajaban a varos szeli bevasarlokozpontok mellett. Igy aki autoval jon a varoshatarig, az tomegkozlekedessel tud bejonni, munka utan visszamenni az autojahoz es meg be is tud vasarolni a parkolo melletti boltban, mindezt a haviberlet araert. Sok varosban erre alltak ra, pl. vancouver-ben is ez a strategia. A metrok kulso vegallomasai bevasarlokozpontok mellett vannak, hatalmas ingyenes, de orzott parkolokkal. Bevalt, mert a legtobb embernek ez megeri (anyagilag meg kenyelem szempontjabol is)...