• Doktor Kotász
    #18
    "(Bocs, de lusta vagyok utánaolvasni) Mennyivel gyorsabb egy SSD, mint egy HDD? Mekkora az élettartama? Asztali gép felismeri (XP SP3)? Ha belső, akkor SATA-val csatlakozik az alaplapra?"

    XP-ét SSD-re tilos, mert hazavágja.

    Egy SSD úgy épól fel, hogy a teljes kapacitásának csak a 2/3-a érhető el. A többit arra használja, hogy letagadja, és a háttérben a teljes tárterületet átpakolgatja. Ez azért van, mert egy cella csak párszor írható, és egy oprendszer a a fájlok egy részét rendszeresen felülírja, így hamarosan tönkremennének azok a cellák, amelyeken találhatók ezek a fájlok. Ezért amikor nincs írási művelet, a háttérben egy folyamatos cellaátpakolás történik, és a címeket ekkor virtuálisan meg kell hamisítani. Ehhez pedig egy háttérben futó szoftver szükséges, amivel az XP nem rendelkezik.

    Tivábbá írni egy SSD-re a vezérlő áramkörök egyszerűsítése miatt csak hatalmas tömbökben lehet. Egy kicsi fájlt módosítasz, és a háttérben az történik, hogy 512 megát kiolvas a rendszer, módosítja azt, amit kell, és visszaírja a teljes 512 megát. Ezért partícionálni sem célszerű úgy, hogy nem veszed figyelembe az 512 megás tömböket, mert ha egy partíció nem egy tömbbel kezdődik, akkor nagyon belassul a lemez.

    XP alatt hamar kinyírnád, mert az XP nem ismeri a sajátosságait az SSD-nek, amikkel trükközni kell.