• NEXUS6
    Ha nem gondolod azt, amit írtam, akkor mért veszed magadra?

Szerintem itt nem a tények tagadásában, van különbség, hanem a tények értelmezésében.
    Mint írtam, én is úgy tudom, hogy egy nagy kihalási időszak közepén vagyunk. Abban is egyetértünk, hogy ennek jó részéért az ember tehető felelőssé. Másért viszont nem, aminek az okai pl a helyi viszonyok, a helyi klíma megváltozása, más fajok betelepülése, kihalása stb. Ezekhez általában csak nagyon közvetve van közünk. Még is a zöldlekű emberek azokat is mind a nyakukba veszik egytől-egyig.

Mindíg azt mondjuk, hogy a fejlett országok lakóinak biológiai lábnyoma milyen nagy, meg kizsákmányoljuk a természetet, meg ilyenek. De arról nem beszélünk, hogy a fejlett világ nem arról szól, hogy beszabadulunk az erdőbe és mindent lezabálunk a bambiktól kezdve a vargányáig, a maradékot meg fölgyújtjuk. Az ember fogyasztásának nagy része, a mezőgazdasági, erdőgazdasági termelést és fogyasztást tekintve szinte teljesen újratermelődő, de hogy az legyen a technológia biztos megvan hozzá, legalább is a fejlett országokat tekintve. Épp a kevésbé fejlett társadalmakra jellemző, hogy a felhasznált anyagok arányaiban sokkal kevésbé törekednek az egyensúlyra, hogy amit kivesznek, azt később visszarakják. Az arányok persze más anyagmennyiséghez tartoznak. A nyugati ember 1000000X annyi anyagot használ, így a fennmaradó nem újrahasznosuló anyag mennyisége, a kivett erőforrás így már nagyobb. Azonban mégegyszer a fejletlenebb társadalmakban általában sem törekvés, de még a lehetőségek csírája sincs meg arra, hogy a környezetükkel egyensúlyban éljenek.
    Az olaj, az ásványkincsek, mint erőforrások nagyjából irrelevánsak a bioszféra többi lakója számára. A CO2-vel is az a gond csak, elvileg hogy a légkörben gondot okoz. Ha szilárd állapotba hoznánk, vagy bepumpálnánk a tengerbe akkor senkit nem zavarna. Még a zöldeket sem. Van ilyen technológiai is, csak nem használjuk. Legalább is egyelőre.
    A hulladék meg az az anyag, erőforrás, ami rosszkor van rosszhelyen, a fejlett országokban ezt így értelmezik.

Csak egy kérdés?
    Miért jobb, ha egy elfántcsont darab a földben rohad el, minthogy hozzáértő művész emberek évszázadokig megmaradó értékes, és szép dolgokat csinálnak belőle.
    Az elefántok is ma már rezervátumokban élnek, akiknek az őrei igen csak kemény harcot folytatnak saját országuk állampolgáraival, akik le akarják orvvadászni őket. Persze ugye az ok, KÖZVETVE az hogy van az elfántcsontra kereslet a fejlett országokban. Ez kb ugyan az a gond, hogy a cigányok lopják a tyúkokat. Akkor ne tartsunk tyúkot? Vagy mit kéne csinálni?

Én a magam részéről nem veszem magamra, sem az amcsi túlfogyasztást, sem a fejletlenek értelmetlen kizsákmányolását. Én magyar vagyok. Magyarország adottságai szerencsére olyanok, hogy az itteni termőföldek 4X ennyi ember ellátását tennék lehetővé, a CO2 kibocsájtás az utóbbi 20 évben 30-40%-kal csökkent. Hogy ennek mik az okai, mennyire vagyunk egy fenntartható fejlődési pályán az más kérdés. De ha minden ember olyan országban élne, mint Magyarország, akkor még 4X ennyi ember élhetne a Földön ilyen szinvonalon.

A magam részéről lexarom az amcsik, a japók, vagy akár a szudániak gondjait. Én nem akarok rá megoldást találni, ez az ő gondjuk. Ha csak annyira lennének tudatosak, vagy xar helyzetbe, mint mi, akkor valszeg nem lennének ilyen környezeti/erőforrás gondjaik. Nincs olyan, hogy az emberiség, vagy a környezet érdekei, ez antropomorfizálás. Az érdek csak egyes emberek, nagyon max országnyi közösségek szintjén értelmezhetők.

Gonosz Mostoha.