• DontKillMe
  #16
  Nem véletlenül hoztam fel kimondottan az RPG-t és ha újra elolvasod a kommentem, láthatod, hogy nem is véletlen, hogy az a neve a közfelfogásban. Talán, mert orosz és jelen pillanatban is a legjobb ebből szintén ez és még ugyanaz a cég is gyártja. Az amcsi tankok elején (is) nem véletlenül van "pót páncél". :). Na de ne kanyarodjunk el.

  Ha annyira "szakmabeli" vagy, akkor gondolom ezt a kijelentésed is meg tudod magyarázni:

  "A gránátvető megint más, az a karabélyokra szerelhető vagy néha kilön fegyveres gránátköpködő, ami nem ilyen nagy robajjal indul, hanem csak egy cöffenéssel, és erősen ballisztikus pályán közlekedik"

  -Kérdés: Szerinted az a cöffenés mitől van?
  -Kérdés 2: "Rambós" filmeken kívül és FPS játékon szintén kívül láttál e ilyet működés közben és tudod e, hogyan működik? :).

  A gránátvető akkor is gránátvető, ha gépkarabély-kiegészítőként funkcionál és akkor is, ha azt RPG-nek hívják. Az aknavető meg nyilván nem véletlenül az, ami.
  Tehát mégegyszer:

  "RPG – Rucsnoj Protyivotankovij Granatomjot, magyarul: kézi páncéltörő gránátvető


  Az aknavető meg ugye:

  "Az aknavető rövid csövű, kis gáznyomással működő, rendszerint elöltöltő, indirekt célzású löveg, amely alacsony kezdősebességgel, magas ballisztikus lövedék-röppályán lövi ki lövedékét, az aknagránátot, amely – az ágyú, vagy a tarack lövedékéhez viszonyítva – rövid hatótávolságon belül csapódik be. A csöves tűzfegyverek kategóriájába tartozik, a 19. század végén jelent meg, így a legfiatalabb tüzérségi fegyverek egyike. Legfőbb jellemzője a cső hossza, amely kisebb mint a cső átmérőjének 15-szöröse, azaz 15 űrmérethossznál rövidebb. Felépítésénél fogva az aknavető – ahogy elődje, a mozsár is – csak felső szögcsoporttal tüzel, ezáltal terephajlatok, akadályok vagy építmények mögött elhelyezkedő célpontok támadására ideálisan alkalmazható.
  Az aknavetővel való lövészet megörökölte elődje nevét és minden 45 fok feletti (felső szögcsoportbeli) tüzelést „mozsárlövészetnek” neveznek, amit mozsárral, tarackkal, aknavetővel egyaránt lőhetnek"

  Persze ettől függetlenül a lövedéküket lehet gránátnak is hívni, de az eszköz ettől még aknavető.

  Persze vannak kivételek, de pont ezek erősítik az (alap)szabályt.
  ;).
  Béke.