• llax
    #20
    "A szennyezést szerintem alaposan túllihegik."

    Attól függ a dolog, hogy milyen magasságban - mekkora területen szóródik szét. Amennyiben a tartályok sokáig bírják egy darabban a hő és aerodinamikai terhelést és ezen túl még fagyott állapotban is van bennük az üzemanyag, akkor adott annak az esélye, hogy eljut valamennyi az anyagból a felszínig, relatíve (a veszélyességéhez viszonyítva) kis területen szóródik szét.


    "Igaz, a kerozin talán nem olyan mérgező, mint a rakéta hajtóanyag"

    Hasonlítsd össze:

    Kerozin: egy utasszállító körül bárki szaladgálhat bármilyen védőfelszerelés nélkül.

    Hidrazin + Dinitrogén-tetraoxid: Bármilyen kezelése csak teljes vegyvédelmi felszerelésben, légzőkészülék használata mellett lehetséges. Leszállás után, még a kifutópályán álló űrrepülőt csak akkor hagyhatta el a személyzet (ill. akkor közelítheti meg bárki más), ha a "szkafanderes" személyzet meggyőződött arról, hogy még a legcsekélyebb mértékben sem szivárog hajtóanyag.
    A legmérgezőbb vegyületek közé tartoznak.
    A hidrazin a szervezetbe minden lehetséges úton bejuthat.



    Továbbá figyelembe kell venni:


    itt az üzemanyag tömege összemérhető egy nagyobbacska műholdéval;

    a szétszóródó üzemanyag nem pontszerűen fejti ki hatását, mint ahogyan az egy műhold szilárd darabjai teszik;

    így annak az esélye, hogy embereket veszélyeztessen, több nagyságrenddel nagyobb, mint egy "átlag" műhold esetében.


    Persze még így is sokkal nagyobb az esélyed egy lottó telitalálatra, mint hogy a hidrazin gőzeit lélegezhesd, de a veszély már közel sem olyan elhanyagolható mértékű, mint az előző két műhold esetén.

    A veszélyt tovább fokozza az érintett terület nagysága: amennyiben egy falu vagy kisváros területére csapódnának egy műhold szilárd darabjai, akkor néhány ember életét veszélyeztethetné közvetlenül. Ha több tonna hidrazinból csak néhány (x10) kg is keveredik ekkora területen a levegővel az súlyos (akár halálos) mérgezést okozhat... Ami ott marad (pl. a talajt, vizeket szennyezve), az rákkeltő, illetve nagyon csekély dózisban is szinte minden lehetséges fajta irritációt okoz...