• xrt
    #93
    "Nem a francokat nem lehetett látni. Csak a döntéseket nem a közgazdászok hozzák, hanem a politikusok."

    És a közgazdászoknak ezek szerint nincs kezük hogy írjanak, vagy szájuk hogy szóljanak. VÁLSÁG JÖN! Mert hogy a válság kirobbanása előtt (nem a magyar lokalitásra korlátozva) nem nagyon lehetett ilyen hangokat hallani.



    "A jelenlegi válságnak egyébként az iraki háború az oka. Magas költségek, az állam elvonta a pénzt a gazdaságból az állampapírkibocsátással, ami felhajtotta a kamatokat, ami bedöntötte a lakáshitelpiacot, ..."

    Ebben nagyot tévedsz. Egy "szimpla" túltermelési válságot élünk. Nincs piac. Az erősek gazdasági befolyásukkal már megszereztek minden elérhető akár kicsit is fizetőképes piacot, a gyártástechnológia noha képes lenne tartós, javítható termékeket gyártani már úgy gyártanak és terveznek mindent, hogy meghatározott időnként cserélni kelljen. Persze azon már túl vagyunk hogy mindent úgy gyártanak hogy csak komplett egységeket lehessen cserélni, véletlenül se lehessen javítani.
    Az egyre agresszívabb piacszerzés viszont eltiporja a kisebb gazdaságokat. Ezzel gyorsítva a folyamatokat.
    A lakáshitelpiacot ez a válság dönti be, ha nincs piac, sokan nem tudnak fizetni. Ezen felül a hitelezők is elértek egy olyan határt ahonnan nincs már továbblépési lehetőség. Már túl vagyunk a lufi felfújásán, amik pl. olyan intézkedéssekkel történt mint a banknak elég 10%-a annak az összegnek amit hitelként kihelyezhet. Bár közgazdászként biztos belekötsz hogy ez nem 10 csak 5%...
    A lufi pukkangat itt-ott, de ezt betapasztják de csak lassítani tudják.

    Állampapír kibocsátás az hitelfelvétel. Hogy is lehet elvonni hitelfelvétellel a pénzt? Illogikus a mondatod is amit idéztem.



    "A hitelintézetek a mikrogazdaság körébe tartoznak, ugyanis vállalkozások. Erre utaltam, merthogy az IMF-ről volt szó, és azok közgazdászairól, te meg kevered a bankok tulajdonosaival, akik vállalkozók."

    Úgy tűnik nem a realitásokat nézed. Szerinted a bankok nem hiteleznek államoknak? Akkor ha a bankok mikrogazdaság körébe tartoznak az állami gazdaság pedig a makrogazdaság körébe, akkor most mi is van? Csak gondold már végig a biztos bukásra ítélt görögöket miért mentik még egy ideig, csak azért hogy a G3-ak bankjainak ne kelljen leírniuk a kihelyezett hitelek nagy részét. Ezt EU szinten politikai eszközökkel is erősítik. Akkor most miről is beszélsz?
    Úgy egyébként nagyon úgy tűnik nekem te két külön elszeparált zárt doboznak nézed a mikro- és makrogazdaságot. Pedig ez távol nem így van.



    "Te simán összemostad a pénzügyminisztereket, az IMF- vezetőit a brókerekkel, bankárokkal, merthogy közgazdászok. Az első csoport az államot vezetik, irányítják, a második csoport meg csak a saját cégének eredményeivel foglalkozik."

    Az IMF is csak bank bár speciális. Ha nem a nyereségével foglalkozna akkor mondjuk nem 5-6% kamatra adna hitelt, speciális feltételekkel amelyeket majd a kormányoknak kötelező végrehajtani... Nem veszed észre a bankok és a kormányok tevékenysége nagyon összforrt már. Ha a bankok olyan egyszerű mezei vállalkozások lennének akkor nem kapnának rendszeresen mentőöveket. Szerintem kihagytál pár tényt a jelenlegi valóságból...



    "Retardált vagy. Ki a fasz kért meg rá téged, hogy a nevemben beszélj?
    Írtam én, hogy nem kellenek virágárusok, meg basszák le őket a Tajgetoszról, mert nincs rájuk szükség? Ha nem, akkor mi az anyukád valagáért írsz úgy, mintha azt írtam volna?"

    Látom fogynak az érveid, jönnek a sértegetések... Te azt próbálod folyamatosan kifejezni, hogy a mikro- és makrogazdaságnak szinte még érintőleges köze sincs egymáshoz. Mindenképpen kategorizálsz. Ez azért egy tanult embertől hihetetlen.


    "Mondjuk volt közvilágítás pár éve, meg anyád kapott nyugdíjat, mert nem következett be államcsőd. Nem kellene messze menni, de ahhoz is hülye vagy, hogy azt észre vedd, ami ebben az országban történt."

    Abban már megegyeztünk hogy a csődközeli állapotot a dilettáns vezetés okozta. Bár látom elfelejtetted. De ha tovább mentünk volna az IMF féle úton már nem lenne sem nyugdíjfizetés sem közvilágítás, vagy legalábbis hamarosan oda jutnánk. Te pedig propagálsz továbbra is az IMF mellet mert milyen tudorok. Mindezt talán 1% kamat nyereségéért, mert ugye az államkötvények jelenleg 6%-on mennek, az IMF pedig a hírek szerint 5-6%-ért hitelezne nekünk most a jelenlegi helyzetben, de feltételekkel. Nagy különbség. :P



    "...Te két hazug videóra hivatkozva ..."

    Látom megint képtelen vagy értelmezni amit írok. A videót csak vészhelyzetre ajánlottam ha olvasni nem nagyon akaródzik. Nézz már utána és ne a videón lovagolj. Persze szerinted az sem történt meg és nem úgy ahogy ott mutatják. Persze mindent jobban tudsz. Az jó. :|


    "... ráadásul olyan faszságokat is a számba adsz, amit nem is állítottam."

    Nem tudom feltűnt e a brilliáns logikáddal, hogy nem hiába idézgetem az eredeti megjegyzéseidet. Épp azért, hogy érzékelhető legyen mire reagálok és véletlenül sem összekeverendő amit reagálok rá. Sosem hamisítottam meg azt amit te mondtál. Bár láthatólag ez magas neked. :(


    "Mondom, tíz oldalt olvass bele egy álatorvosi szakkönyvbe, és utána menjél be a műtőbe kikapni a belgyógyász kezéből a szikét, hogy te jobban tudod, hogy nem szívkatéterezésre van szükség, hanem vakbélműtétre, és egy hirtelen mozdulattak amputáld a páciens feléd legközelebb eső végtagját, az orvost meg ugasd le, hogy dugja fel a seggébe a diplomáját, meg mit képzel magáról, hogy nálad jobban tudja!"

    No akkor mondd csak el mi is a teendő mint megoldás? A papírodat szugerálva miért nem jöttél még elő a tutival?
    Megint azt látom fut ki alólad a talaj és jösz a sértegetésekkel mert másra nem vagy képes. Előadod hogy te vagy a szupertudor mert csak. Persze a realitások távol állnak tőled.