• xrt
    #91
    "A közgazdaságtan nem a világ irányításáról szól, hanem a működéséről. Hogy mi okozza az inflációt, hogy mi a pénz, hogy milyen folyamatok növelik a munkanélküliséget, hogy mik befolyásolják az árfolyamokat, stb."

    És hogy megalapozzák a jövőbeni döntéseket. Ami kb. azt jelenti hogy aktívan közreműködnek a döntéshozásban. De ha egy világméretű válságot nem tudnak megjósolni, vagy annak lefolyásását is csak figyelik, akkor mire jó szerinted?



    "A gatáridős tőzsdeögyleteket nem a közgazdászok találták ki, hanem a brókerek. ... ...Az én véleményem, hogy a határidős üzleteket számúzni kéne egy nemzetközi egyezménnyel az összes tőzsdéről, mert nem az eredeti funkcióját tölti be már régen."

    Ebben igazad van, én mondjuk még ezen felül száműzném a deviza és a nyersanyag kereskedését is a tőzsdékről. Azért az nonszensz hogy akár egy nap alatt akár 5%-ot is emelkedhet mondjuk az acél világpiaci ára, az olajról nem is beszélve. A valóságban ez nem történik meg, csak a tőzsdén. Arról nem is beszélve, hogy állítólag már a tőzsdén több a kereskedelmi forgalomban lévő arany mint ami a Földön jelenleg valóságban létezik...