• teddybear
    #17
    Nem értem ezt a Kína érdemei fölötti magasztalást.

    Még hogy Kína le tudná rohanni az USA-t?! Aztán felébredtél, és bilibe lógott a kezed...

    Évtizedek óta kínlódik Tajvannal, ami ott van az orruk előtt, és még náluk is gyengébb, talán, de képtelen volt nemhogy elfoglalni, de komolyabban veszélyeztetni is. Az oroszokkal is összezördültek, de némi puhatolózó pofozkodás után kaptak a pofájukra és annyiban maradtak.


    Kínának nincsenek meg ehhez az eszközei, A hadserege ugyan 7-8 millió fő, ehhez jön még a légierő és a tengerészet, ami többszörösen felülmúlja az amerikai hadsereg létszámát. Viszont sokkal gyengébben vannak felfegyverezve. Ugyan minden katonának van egy AK-ja, de a tankok számában, fejlettségében, tüzérségben és a harci helikopterek csapásmérő erejében messze elmaradnak.

    Ahhoz, hogy az USA szárazföldi területét elérjék, előbb le kéne rohanniuk Dél-Koreát, és Japánt, az ott állomásozó amerikai haderővel együtt. Aztán ott vannak még a csendes-óceáni amerikai támaszpontok rendszere, aztán Hawaii. Csak akkor jön a nyugati part.
    Ehhez sincs meg Kínának a kellő kapacitása. Ember még lenne, de se elég szállítóeszközük nincs, sem pedig elég erős légi erejük. A legtöbb vadászgépük egyszerűen nem elég nagy hatótávolságú, hogy akár csak Japánig elrepüljön. Ráadásul messze elmaradnak technikai fejlettségben az amerikai és japán gépektől. A kínai gépek többsége még mindig a MIG-21 klónokból áll.

    A kínai haditengerészet ugyan számra a világon a legtöbb úszóegységgel rendelkezik, de ezek túlnyomó többsége nem éri el a száz tonnás nagyságot. Motorcsónak méretű. Olyan 200 körül van a száma a hajóiknak, amik egyáltalán kimehetnek az óceánra. Ezek többségének sincs azonban elég nagy hatótávja, és kérdéses a harci értékük is.

    Az USA Navy egyetlen anyahajós Task Force egysége nagyobb pusztító erőt képvisel, mint az egész Kínai Haditengerészet, még az amerikai atomfegyverek nélkül is.

    Apropó atomfegyverek. Persze vannak Kínának atomfegyverei is, de az USA területére ezeket eljuttatni képes hordozóeszközök már jóval kisebb számban állnak rendelkezésre. Van egy, egyetlen egy, nukleáris meghajtású rakétahordozó tengeralattjárójuk. Több évtizede építették, presztízs okokból, és kérdéses, hogy részt tudna-e venni bármilyen bevetésben. Az atomfegyvert hordozni képes TU-16-klónjaik talán Alaszkáig képesek elrepülni de a keleti partot(Washington) semmivel sem tudják támadni, legfeljebb az űrkutató központjukból kilőtt interkontinentális rakétával.