• droidka
    #567
    B.R. mondta:

    ,,Ami viszont az önbecsülést illeti, én nem azért becsülöm magamat, mert magyar vagyok és sírnák, ha pl. Newton-t azért becsülnék, mert angol volt, vagy Gausst, azért mert német volt. Ezért nem is tudom elképzelni azt, hogy valaki pl. büszke, azért mert magyar vagy angol, vagy német. Legyél boldog, mert magyar vagy, az OK, de büszke csak azért lehetsz, ami a saját erőfeszítéseid eredménye és csakis akkor becsülheted meg magad, ha van valami, amire büszke lehetsz. Ehhez nincs szükség gyökérre, de a gyökér egyébként mindég megvan, ha tudsz róla, ha nem. Az önbecsülést ki kell érdemelni, azok nem becsülik magukat, akiknek nincs miért. És ezt nem lehet és nem szabad a múltban a gyökerekben keresni, mert ott nem találhatjuk meg, esetleg csak illúziót találhatunk, amely még véletlenül sem hozhat biztos és stabil jövőt."

    -Lekopogom, hogy Newton zsidó volt. Miért ne lehetnének büszkék a zsidók rá? Pont hogy akkor ítélném el őket, ha kicsit sem lennék büszkék a saját fajtájuk nagyjaira!… De ugyanilyen alapon mi miért ne lehetnénk büszkék a saját nagyjainkra???

    ,,de büszke csak azért lehetsz, ami a saját erőfeszítéseid eredménye és csakis akkor becsülheted meg magad, ha van valami, amire büszke lehetsz.”

    -Ez igaz, de kicsit összekevered a fogalmakat. Ami szerintem valószínűleg abból fakadhat, úgy tűnik, hogy nincs semmilyen nemzettudatod…

    Szerintem a gyökértelenség érzése(amiről én beszéltem) és az önbecsülés fogalma(amit fentebb említettél) még ha van is valami közük egymáshoz, de azért talán mégsem teljesen ugyanaz a kettő 100%-ig...

    Bár nehéz ezt megfogalmazni... De talán akkor vagyok a legközelebb az igazsághoz, ha azt mondom, hogy ilyenkor a nemzetemre vagyok büszke és nem elsősorban önmagamra!... Azt mondod, hogy CSAK boldog lehetek, amiért magyar vagyok, de büszke már nem lehetek a saját nemzetemre??? Itt nem arról van szó, hogy magamnak akarnám kisajátítani a büszkeséget, HANEM A NEMZETEMNEK!!! Az BŰN??? MIÉRT??? Te nem vagy büszke a nemzetedre??? HA nem, AKKOR MIÉRT???

    ,,de a gyökér egyébként mindég megvan, ha tudsz róla, ha nem."

    -Ez azért önmagában nem igaz, legalábbis olyan értelemben, mert hogyha nem tudsz róla, akkor nem ér semmit. Bár ha neked nem számít semmit, akkor amúgy is mindegy...

    ,,a magyar nemzetet sem érzem gyökértelennek.”

    -Akkor ez azt jelenti, hogy elhiszed azt, hogy halászó, vadászó, gyűjtögető, barbár finnek voltak az őseink? (És a többi ehhez hasonló gyalázkodást, marhaságot, amit állandóan összehazudnak nekünk eleinkről ,,valakik”…)

    ,,Mi minden kell, hogy teljesüljön és lehetőleg hogyan, hogy te ne legyél gyökértelen, vagy ha a magyar nemzetet érzed gyökértelennek, akkor mi minden kell, hogy teljesüljön, és lehetőleg hogyan, hogy meglegyen az általatok annyira keresett és megkívánt gyökér?”

    -AZ IGAZSÁG!!! AZ IGAZSÁG!!! CSAK ENNYI és nem több!