• BlackRose
    #564
    Most te vagy ekkora látnok, vagy véletlenül belefutottál valami nagy prófétába? Tudod a jövendőmondás soha sem igazán értelmes dolog, de az ember szüksége, hogy valahogy elképzelje a jövőt (ezt én is rendszeresen teszem és megtalálhatod a hozzászólásaimban is), de akkor lesz igazán értelmetlen dolog, amikor valaki a részletekbe megy bele.

    Mi lesz 20 év múlva? Senki sem tudja. Az EU egy bonyolult felépítés, amely eddig fokozatosan fejlődött és nagy a valószínűsége, hogy tovább is ez lesz az eset, de nem biztos, mert még mindég egy viszonylag törékeny struktúra. Egy biztos, vagy változni fog, vagy ha nem akkor bajba kerül… de az, hogy 20 év múlva mi lesz az egy értelmetlen kijelentés. Szerintem egy még nagyobb integráció lesz, valószínűleg először az EU és Észak-Amerika integrálódik egy gazdasági majd ezt követően pénzügyi és politikai unióba, de ez nem 20 év múlva lesz, lehet, hogy 50, lehet, hogy 150 vagy még ennél is több.

    Az biztos, hogy a globalizáció előszeleit láttuk még csak, az, hogy milyen szelekkel, viharokkal jön, és mikor még nem lehet előrelátni, hiszen olyan dolgokról van szó, amelyekről semmilyen gyakorlati tapasztalatunk sincs, csak egyfajta “a priori” logika alapján tudunk következtetni (részletek nélkül). Persze vannak, akik szeretnek nagyokat mondani még akkor is, ha gyakorlatilag semmi alapjuk nincs, hogy egy lehetséges világot képzeljenek el, és éppen ezek mennek bele a részletekbe.