• BlackRose
    És gondolkodtam már vagy két napja, hogy egészen pontosan kinek az eszméit képviseled, ha nem is közvetlenül... és most jutott eszembe, a válasz Prohászka Ottokár. Nem? Biztos ezt is azért tudom, mert nem olvasok könyveket. ;)

Idézet:

'Prohászka politikai nézete és egyesek szerinti antiszemitizmusa elsősorban abból a feltevésből táplálkozott, amely szerint modernitás, kapitalizmus és zsidóság összefüggő fogalmak. „Mi az antiszemitizmust nem faji, vallási, hanem szociális, üzleti reakciónak fogjuk fel” – írta már 1893-ban, majd hozzátette: – „A zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet.” Nézetei később sem változtak. A zsidóság „sakterkezek alatt vérbe akarta fojtani a magyarságot” – fogalmazott 1923-ban, ezért nemzeti önvédelemnek tartotta a „pozitív”, azaz a keresztényeket előnybe helyező antiszemitizmust, és a liberalizmus mételyével az általa megalkotott fogalmat, a „hungarizmust” állította szembe.'

Persze nem tudtam kikapálni fejből (hiszen sok szerzőtől sok könyvet olvastam és akkor már nem annyira egyszerű követni, hogy ki mit mondott), aztán a Jobbik legújabb pártakadémiák alapításáról szóló hülyesége (Adolf Hitler biztos büszke lenne rájuk), amelyek egyike a Prohászka Ottokár nevét viselné, a másik pedig az Attila unokái nevet, villantotta fel a fejemben a lámpát, hogy igen is innen származik ez a gondolatrendszer.