• BlackRose
    Most én még csak azt nem értem, hogy mi köze van Szent Korona-tannak a nacionalizmushoz és rasszizmushoz? Ha van egy kiválasztható alap, amiért az őseink létrehozták Szent Korona-tant az éppen az volt, hogy a törzsek kezdtek megszűnni és a társadalom létrejönni. Ezért kellett kitalálni valamit, amire az államiságot alapozni lehetett. És mint mondtam a nacionalizmus és rasszizmus a törzs eszméjét dicsőítő gondolatrendszer. A társadalom az mindég polgári, az államnak mindég polgárai vannak és polgárok gyakorlatilag nem létezhetnek egy kollektivista gondolatrendszerben. Szóval a Szent Korona-tan gyakorlatilag a nacionalizmus, a rasszizmus, a törzsi gondolkodásmód ellenszere, szánalmas dolog ezt a tetejére fordítani. A Szent Korona-tan a polgári társadalom megalapításának az alapja volt Magyarországon.

Ugyanakkor a Szent Korona-tan függetlenül attól, hogy mennyire volt jó és mennyire lenne ma jó (vagy rossz) gyakorlatilag már csak egy történelmi eszme a Szent Korona viszont egy történelmi tárgy, mert a Magyar állam már nem a Szent Korona-tan eszmén alapszik. Ha valaki azt mondja, hogy igen akkor kérdezem én, mi legyen és hová tegyük a Magyarországi Tanácsköztársaságot, a Magyar Népköztársaságot, azt, hogy már majdnem 100 éve nincs király? Mert ez mind megtörtént, nem lehet letagadni és SAJNOS sokkal nagyobb befolyással volt a jelenlegi magyar társadalomra, törvényeinkre, intézményeinkre, mint maga a Szent Korona-tan eszméje.

Szóval a Szent Korona-tan egy becsületre méltó a Magyar államot (és gyakorlatilag nemzetet) alapító eszme, amely történelmileg fontos, de azon kívül, hogy megmaradt ebből az eszméből halványan néhány dolog a jelenlegi magyar valóságban (állami és nemzeti eszmében), nem tudok semmi kézzelfogható jelentőséget adni neki. Talán éppen ezért is van az, hogy a nacionalisták ezt a történelmileg fontos eszmét óhajtják kihasználni a saját beteg dicsőségvágyuk megvalósítására, gyakorlatilag úgy, hogy közben fel sem tudják fogni, hogy mekkora kárt okoznak ezzel a Szent Korona képének, a Magyar államnak és a Magyar nemzetnek is.