• BlackRose
    Általában a múlt és a jövő egy időben egy áthidalhatatlan dolog, sok minden, ami a múltban jó volt és kellett, az a jövőben többnyire rossz és szükségtelen, ami pedig a jövőben jó és kell a múltban ismeretlen. Az emberiség történelme (a civilizáció) gyakorlatilag három részből áll és ezek a részek egymással nem tudnak meglenni, de az átmeneti részben egy darabig keverednek. Az első az úgynevezett első hullám, amely kb. 10000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor megalakult a földművelés (ezek után a lakosság nagyobb része földművelésből élt), a második hullám az ipari forradalommal jött (a lakosság nagyobb része gyári munkás lett) és harmadik hullám, valahol 1960 környékén (legalább is az USA-ban) amikor először a történelemben a lakosság nagyobb része a tudás alapú munkából él. Én a harmadik hullámot képviselem, mert ez a jövő, akik félnek a változásoktól azok a második hullám képviselői, de vannak még sajnos olyanok is, akik inkább az első hullám világában képzelik el az életet.

Mivel a harmadik hullám jön és megalíthatatlan akkor nem nekem kell visszalépnem a második hullámot képviselni, hanem a második hullámot képviselőknek kell átjönni a harmadik hullámba. Egyébként sem az első sem a második hullámmal nem volt semmi különös baj, amikor abban az időben éltek az emberek, az első hullám megalapította az emberi civilizációt és annak az alapjait, amire még ma is épül (hiszen mezőgazdaság nélkül más sincs). A második hullám meghozta a kényelmes életet és a fejlődést (ipari termelés nélkül nem lennénk, ott ahol vagyunk) de most a harmadik hullám az, aminek eljött az ideje, a mezőgazdaság ma már csak 1-2% ember munkája (nyugaton), az ipari termelés csak 12-20% (nyugaton).

Soha ennyi mezőgazdasági és ipari értéket nem termeltünk, de az embereknek csak 1/5 foglalkoztatott ezekben az ágazatokban. És ez tovább fog csökkenni. És a harmadik hullám meg fogja változtatni az államot, a nemzetet, a kultúrát, a családot, az életstílust, az emberek közötti kapcsolatokat olyan mértékben, amit ma még el sem tudunk képzelni, pedig sok mindent már elég komolyan megváltoztatott 1960-óta (de ez még semmi). A globalizáció a harmadik hullám gyakorlati előszele, és amikor már nyakig ebben a harmadik hullám civilizációban leszünk akkor a globalizáció annyira természetes és normális dolog lesz, hogy észre sem fogják venni. Majd azon csodálkoznak, hogy, hogyan lehetett ez nélküli világban élni éppen úgy, mint ahogy ma pl. teljesen természetes az, hogy nem magunk készítjük a legtöbb dolgot, amit használunk, hanem gyárban készül méghozzá sok esetben a világ másik felén. Az első hullám civilizációban az éppen annyira elképzelhetetlen volt, mint most azok a dolgok, amelyek a harmadik hullámban teljesen természetesek lesznek.

Azok, akik a második hullámban születtek általában sokkal nehezebben tudják elfogadni a harmadik hullámot, és még a mai emberek sem fognak ehhez teljesen hozzászokni, de én mindenesetre törekszek az élenjárók között lenni, mert ha más hasznom nem is lesz belőle, legalább tudom, hogy nem mentem szemben a fejlődéssel és, hogy alkalmazkodni akartam és tudtam az új körülményekhez nem pedig azok ellen mentem. Egyébként megtanultam már és a történelem szinte kimondottan csak erre tanít, hogy aki elsőnek lép az jól jár, aki utolsónak az viszont lemarad és eltűnik.

Egyébként nem vagyok én nagyon művelt, csak a művelt átlag felett vagyok egy picit, nagyon művelt volt pl. Otto von Habsburg, vagy Claes G. Ryn, vagy Polányi Mihály, vagy pl. Ludvig von Mises aki 12 nyelvet beszélt és kettő igazi diplomája volt (nem ezekből a mai szutyok diplomákból, amelyeket kézzel, lábbal osztanak – kivételt jelentenek az orvostudományi és technikai-mérnöki diplomák), én csak 4 nyelvet beszélek és csak egy mérnöknek felelek meg.