• BlackRose
    A bullshit nem a “szakrális” tudás, hanem az, hogy ennek 100x nagyobb jelentőséget szentelnek mint ami reális. Nem az őstudat a probléma (ez nálam biztos, hogy jóval magasabb szinten van mint az átlagnál), az a probléma ha ezeket a dolgokat csak nagyon felszínesen ismerve ismétlik az emberek mint a papagáj (dumál de nem érti mit mond) tehát gyakorlatilag nem is értik miről van szó. Ugyanakkor számomra a hagyomány fontos dolog, de különbséget tudok tenni hagyomány és kihalt valamikori hagyomány között.

A hagyomány az hosszú utat tud maga mögött, de ez az út töretlen és a jelen időkig követhető. A hagyomány az él és változik, minden nemzedék egy picit másképpen értelmezi (korának szellemében), tesz hozzá valamit és elvesz belőle valamit. Bullshitnek nevezem azt a gyakorlatot, amikor a kihalt szokást, életstílust, identitást amit ha ismerek is, és mint a múlt idők részét tisztelem és becsülöm már régen megszűnt élni, egy múlt időben befagyott dolog amelyet most valaki az én identitásomnak akar beállítani. Pedig NEM az én identitásom, a dédszüleim identitása vagy még régebbi ősök identitása, amit tisztelni és becsülni kell, de tudni kell azt is, hogy hol van a helye (a múzeumban).

Nekünk 21. századi modern magyar embereknek van saját identitásunk amelyben persze, hogy megtalálható a magyar történelem megannyi identitásfázisának a befolyása, lényege, de nem egyenlíthető ki egyikkel sem és nem helyettesíthető egyikkel sem, azzal a 200 évvel ezelőttivel sem és még kevésbé az 1000 éves identitással (amelyet félig-meddig még csak bizonyítani sem lehet).
    Ezért is említettem meg pl. Caes G. Ryn nevét, mert ő foglalkozik többek között ezekkel a jelenségekkel is.

Ezt nevezem bullshitnak és még sok minden mást is, amit egyfajta tömegeket hipnotizáló ragasztóként használnak, és amellyel gyakorlatilag elveszik a jelent és a jövőt és egy nacionalista hangulatot keltenek, mert olyan időkből való identitásról van szó, amely nem igazán képes egy modern és globális világban másik nemzetekkel együtt meglenni. Élőben követtem ugyanezt a féle bullshit gyakorlatot a délszlávoknál és tudom mi lett a vége.