• BlackRose
    Én is tudok hitelt csinálni, pedig nem vagyok kereskedelmi bank. Pl. Józsikát ismerem és elhiszem neki, hogy ha megígéri Ferikének, hogy 5 heti törlesztő részlegben kifizeti neki a biciklit akkor az úgy is lesz. De Ferike nem hiszi el Józsikának és ezért nem ad neki biciklit. Most ha én szólok Ferikének, hogy OK, mert Józsika megbízható és mivel Ferike nekem elhiszi (és még ez mellett van biztosítékom is mint a bankoknak) akkor Ferike eladja Józsikának a biciklit, Józsika 5 hétig rendszeresen fizeti és minden rendben van. Tehát én csináltam gyakorlatilag a hitelt. Az igazi különbség, hogy a banki hitelt tovább lehet adni, mert a bank pénzben fejezi azt ki én meg csak ígéretben.

Fontos megérteni, hogy ha én nem ugrok itt be a mesébe akkor Józsikának nem lesz biciklije, Ferike meg nem tudja eladni a biciklit. Na most én ezt tehetem jóakaratból is mert Józsika a barátom, de kérhetek tőle valamit cserébe (kamat). Józsikának ez megfelel, mert kell neki a bicikli, nekem is megfelel mert a kockázatot amit vállaltam Józsika érdekében megvan fizetve (kamat) és Ferikének is megfelel mert igaz csak 5 heti részletben kapja el a pénzt de mégis eladta a biciklit vagyis működik az üzlet.

Persze a baj ott van, ha Józsika szórakozik a biciklivel és nem keres vele pénzt, de ha mondjuk reggel újságokat hord szét amit bicikli nélkül nem csinálhatott volna olyan produktívan és a bicikli miatt több pénzt keres akkor nem lesz neki gondja kifizetni az 5 részletet, és minden rendben lesz. Ha Józsika nem tud fizetni akkor Ferike hozzám fordul mert én garantáltam neki, hogy Józsika OK. Mint minden ígéret ez is kockázatos, ezért van kamat és persze azért is mert gyakorlatilag egy szolgáltatást is végzek ami nélkül nem jött volna létre az üzlet. A banki hitel esetében a bank pénzben fejezi ki a hitelt nem ígéretben, ezért továbbítható, és ezért nem Ferikének fizeti a Józsika a törlesztő részleteket hanem a banknak, és ha nem tud fizetni akkor az direkt a bank vesztesége.