BlackRose#401
A kereskedelmi bankok nem bocsájtanak ki pénzt. A kereskedelmi bankok hitelt tudnak csak csinálni, de ez is csak két dolognak köszönhető. Az első, hogy a központi bankok alacsony szinten tartják az alapkamatot, ami nagyobb hitel keresletet eredményez. Mert ha nem állnának az emberek sorba hitelért, akkor nem csinálhatnának annyi hitelt. A második, hogy a készpénz is gyakorlatilag hitel (de ezt az állam garantálja, ahogy mondod, nem rendelkezik úgynevezett “commodity” (árucikk) hátérrel pl. nemesfémek).
A hitelnek soha nincs fedezéke (a kölcsönnek van, de a hitel ≠ kölcsön), a hitel, mint maga a szó eredete is mondja, “credo” vagyis valaki ígér valamit valaki meg elhiszi. Pl. jelenleg Németország hitelképes (a piac elhiszi nekik, hogy amit vállalnak, azt tudják teljesíteni is), Görögországnak a piac nem hisz el már semmit. Ezért várják most el Németországtól (és a többi hitelképes országtól), hogy vegye át a garanciát a Görög adóságra. Németországnak sincs a zsebében 500 milliárd EUR, hanem csak hitelképes.
Szóval mivel a pénz gyakorlatilag egyenlő a hitellel ezért nincs olyan mechanizmus, ami a hitel mennyiséget korlátozná egy elfogadható kockázati szinthez mérten (ez csak nagyon goromba és nem teljesen pontos magyarázat).
Közelről sem vagyok pénzügyi szakértő és Ludwig von Mises művét (The Theory of Money and Credit) még mindég csak részben vagyok képes megérteni (pedig már kétszer is elolvastam) ezért nem tudok teljes magyarázatot adni, de látom a hozzászólásod alapján mennyire nem érted a pénzügyeket (pedig azt hiszed magadról, hogy szakember vagy, és nem csak te hanem “mindenki érzi” hahaha), le a kalappal :)