Cef#390
Végigolvasni végig lehet, de meg kell érteni, hogy mit is jelentenek, meg hogyan is működnek. A logikával az a baj, hogy háttértudás kell hozzá. Statisztikák és újságcikkek végigolvasásából ez soha nem fog összejönni. A tankönyvek, tudományos esszék, írások olvasásából már inkább, de még ott sem feltétlenül. A legjobb az, ha az iskolában tanulod. Most lehet, hogy ki fogsz röhögni, de az iskolai tanítást - a színvonalától függetlenül - nem válthatja ki az otthoni olvasgatás. Persze szükséges hozzá, de az, hogy hobbi szinten érdeklődöl valami után, az nem elég, mivel az ember hajlamos a számára érdektelen dolgokat átugrani ilyenkor és csak arra figyel ami érdekli. A suliban viszont rákényszerítenek, hogy az érdektelen dolgokkal is foglalkozzál - több-kevesebb sikerrel.
A középkorban az emberek azt hitték, hogy keleten léteznek kutyafejű emberek. Egy keletre készülő pap azon gondolkodott, hogy amikor találkozik ilyenekkel, akkor megtérítse-e őket. És arra jutott, hogy ha ruhát viselnek, akkor értelmesek, van lelkük és ezért megtéríthetők. Ez is logikus. Egy hibája van. Nem léteznek kutyafejű emberek. Ez a baj a logikával, nem elég logikusan gondolkodni, ismeret is kell hozzá. Van egy nagyon jól idevágó konfuciuszi idézet:
"Tanulni és nem gondolkodni hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig veszélyes"
"Te megtetted ezt? Ha igen, akkor más végeredmény jött ki?"
Igyekszem, de nincs elég szabadidőm rá, meg bevallom, túl keveset tanultam még ahhoz, hogy szakembernek tartsam magam. De az eddigiek alapján nekem az jött ki, hogy ne értsek vele egyet. Drábik jogász, újságíró és filozófus, nem sok köze van a közgazdaságtanhoz, azt leszámítva, hogy az egyik gazdasági újságnál dolgozott, de ott valószínűleg nagyobbrészt használta az újságírói, mintsem a közgazdasági tudását. Sok mindent elért, sok dologba belelátott, de ettől még nem lesz gazdasági szakértő, sőt, nem is biztos, hogy jó következtetéseket vont le.
Hogy mi volt az, ami engem eltántorított az olvasásától? Két dolog. Egyrészt a fogalmazásmódja számomra nem volt szimpatikus. Másrészt pedig nwo-s és a konteós szemszögből ír.