BlackRose#327
NEM sértettél meg, az gyakorlatilag nem olyan egyszerű. Általában akkor sértődök meg, ha valaki fizikai vagy anyagi kárt csinál nekem (és akkor sem vagyok, mérges csak általában kiegyenlítek), a többi csak filozófia és lehet dumálni reggeltől estig, de szerintem butaság megsértődni.
Egyébként én az antiszemitizmust, nacionalizmust, fajgyűlöletet, mint kollektivista koncepciót ítélem el, de soha nem ítélem el azt az embert, aki antiszemita, vagy nacionalista vagy XYZ, inkább próbálom “leszedni” ezekről a tömegdrogokról, hiszen kevés esetben az adott ember hibája, legtöbbször a környezete, nevelése, műveltsége stb. az, ami okolható.
Egyébként, az, hogy Magyarországon akarsz élni az teljesen rendben, van és az is, hogy nem akarsz máshol élni, az viszont, hogy azt mondod, hogy az, ha valaki esetleg nem akar Magyarországon élni vagy máshol akar élni, vagy esetleg nem akar, de mégis azt választja, mert van az életében valami fontos dolog, amit otthon sajnos nem tud elérni semmi féleképen sem na az már nincs rendben.
Szóval érzed a különbséget? Én nem gondolom, hogy az, amit én választok jobb mint az amit te választottál, egyszerűen elfogadom ahogy van. Persze ide nem tartoznak bele azok a dolgok amelyeknek semmilyen logikus és értelmi alapja sincs, mint pl. a kollektivista koncepciók (antiszemitizmus, nacionalizmus, rasszizmus, stb.) Ennek megfelelően soha nem próbálom a valóságot az elképzeléseimhez igazítani, hanem az elképzeléseimet igazítom a válsághoz. Néha a valóság nekem sem tetszik, de ez nem ok arra, hogy tagadjam. Amit elmondtam a világról, hogy milyen lesz majd a jövőben az nem biztos, hogy minden szempontból tetszik nekem, de attól még szinte biztos vagyok benne, hogy valamennyire ez lesz.
A globalizáció nem azért történik, mert az embereknek tetszik, és mert úgy akarják, hanem azért mert olyan fejlődési pontba értünk (főleg technológiai és gazdasági szempontból) amely először is ezt lehetővé teszi, másodszor pedig megköveteli. Visszaút NEM létezik, vagy megyünk előre vagy hanyatlani fogunk. Olyan viszonylag elszigetelt nemzeti államok, amelyek léteztek a múltban ma már égszerűen nem létezhetnek, mint modern országok, amelyekben modern élet van magas életszínvonallal) és még az első fázisba esetleg választhatunk, hogy kivel élünk szorosabb kapcsolatban (pl. EU esetében), a későbbi fázisokban többé kevésbé mindenki egy fazékban lesz, egyszerűen azért mert a Föld nagyon kicsi lett. A technológia nagyon kicsi Földet csinált, és pontosan, úgy ahogy nem tudsz egy városban (vagy országban) egymás mellett élni (hanem muszáj egymás között), pontosan úgy nem fogunk tudni a globális világban sem egymástól elszigetelten és egymás mellett élni, hanem egymást közt fogunk élni.
És amikor ez bekövetkezik akkor a nemzeti, kulturális stb. identitás nem azért fog fennmaradni, mert elszigetelten élünk hanem azért mert ez az ami előre viszi a társadalmat, de nem úgy, hogy egy mesebeli 200 vagy 1000 éves valamit tartunk nemzeti identitásnak hanem úgy, hogy az élni fog a többi között és ugyanúgy fogja a többit gazdagítani mint ahogy a többi fogja gazdagítani őt. Ez volt már így, csak akkor még nem voltunk olyan fejlettségi fokon, hogy ezt fenntartsuk és háborúk dőltek háborúk után és akkor egy pillanatban (1648) megszületett a Westphaliai béke, és a nemzeti állam koncepciója.