• Doktor Kotász
    #69
    Ja, a legfontosabbat kihagytam.
    Be kell csukni az egyik szemünket. :-)
    Egyébként emberalakra nem lehetne ilyen pontosan lőni. A céltáblánál a belső körök feketék egy fehér alapon, így szinte ráérez az ember a közepére. Egy körnek érzed a közepét, egy amorf alaknak meg nem. Egyébként nem a célra kellett célozni, hanem "alsó széle közepe".
    Ez azért van, mert a röppálya parabola, és úgy van a fegyver irányzéka megtervezve, hogy fejben hozzáképzeled, hogy milyen távolságon mekkora a pályamagasság. Persze vannak fix távolságok, de az alapbeállításban pont a céltábla felét teszi ki ez.

    Egyébként híradós voltam, és szemüveges. A céltáblát gyakorlatilag alig találta el valaki, de mivel 15 pont volt a szint, azt mindenkinek behamistották. A tiszt megkérdezte, hogy lennék-e mesterlövész. Mondtam neki, hogy inkább maradnék hradós. Ott mindenki érettségizett volt vagy diplomás B eü-kategóriával. Mert ugye mi a hírtechikát kezeltük, a lövészeknél meg aluliskolázottak voltak, és egymás szivatása amolyan bunkó módon. Mondjuk a laktanyában volt 60 érettségizett az 1500-ból, abból mi voltunk 50-en.
    Volt olyan, hogy egy hadgyakorlaton bekellett üzemelni azt a multiplex frekvenciaosztásos berendezést, amit előtte nem használtak egy ideig, aki meg ismerte az leszerelt. A hadgyakorlaton dzsippel vittek a másik végpontra, mert a másik alakulatban sem tudta senki, hogy mi az. Nekem kellett beüzemelni, és közölni, hogy ne nyúljanak hozzá a gyakorlat végéig. :-)

    Utána előadást kellett tartanom a tiszteknek, hogy mi az, mire való, hogyan kell kalibrálni a jelszintet, stb. :-)

    Szóval jobb helyem volt, mint a lövészeknél.