• narumon
  #305
  "Na igen, van olyan istentagado elmelet, amely nem zarja ki a halal utani letet, de a legtobb ateista, bizony nem hisz semmi ilyesmiben.
  Vagy Te pl. tagadod Istent es hiszel egyfajta halal utani letben pl. lelekkent? Meseld mar el kerlek..."

  Én pont fordítva tudom; az ateisták nagy része pl. hisz a lélekvándorlásban. Sőt mielőtt ilyesmiről beszélgetnénk előszőr definiálni kéne istent. Mert a legtöbb "ateista" hisz istenben csak nem olyan formában amiben a katolikusok; kvázi egy emberszerű mindenható lény aki saját képére formálta az embert. (Az mondjuk már érdekes, hogy ha így van akkor isten néz ki ősembernek csak mi tovább fejlődtünk vagy mi?). Nagyon sok embertől hallottam már, hogy szerintük isten egy felsőbb hatalom - lélek vagy felsőbb törvényszerűség, de semmiképpen nem lény, és semmi köze az emberiséghez.

  "De maga az idea, a modern, anglo-szaxo liberalis, fogyasztoi tarsadalom agymosasa nevelte ki a mai ateista materialistakat, ami alapvetoen rombolja az europai hagyomanyos kereszteny ertekrendet"

  Ezt mondhatod de csak akkor ha elfogadod azt, hogy a középkorban az egyház vállalta magára azt a szerepet, hogy agymossa az embereket és vakhitben tartsa. Mert ez az érme másik oldala.

  "pl. a csalad formajat es fontossagat vagy pl. a becsuletesseg es mas erenyek tiszteletet."

  Ezt a nagyon bigott hívőkön kivül sajnos kb. mindenki leszarja. Erről a média tehet és semmi köze a vallásnak, magát katolikusnak mondó ember is iszik és megveri a feleségét még akkor is ha templomba jár ájtatosan (vagy pont ezért). Én magam egyébként ateistának tartom bizonyos szinten (egy katolikus szemében valószínűleg az is vagyok), de pl nálunk szerintem a család szentsége, az egymáshoz viszonyulás, a szegények segítése alaptulajdonság amit még szüleim neveltek belém, akik szintén úgymond ateisták.

  "felre is lehet ertelmezni, de altalaban ezek az erenyek es erkolcsok a vallasokbol erednek, nem masbol."

  Ebben egyetértek, de csak abban a formában, hogy ezek az értékek a vallás előtt is léteztek, csak az egyház tette ezt egyetemessé és taníthatóvá. Ne képzeljük azt, hogy a tízparancsolat előtt az emberek többet loptak, csaltak, öltek mint utána.

  "De az uttalan. Mi is vinné elore a civilizaciot egy olyan eszmevel, ami csupan celtalanul az egyenek osztoneit elegiti ki a tudomany fejlettsegetol fuggoen?"

  No ebben nagyon nagyon nem értek egyet. Egy vallásos és ateista között ugyanúgy nem húzhatsz ilyen határt mint ahogy fentebb teljesen józanul értékelted, hogy nem teheted. Egy ateista egyénnek semmivel sem kevesebb, semmivel sem alantasabbak a céljai, és ugyanolyan eséllyel elégíti önmaga ösztöneit mint egy vallásos. Bármilyen belemagyarázás nagyon nagy hiba. Egyénekről beszélünk, emberekről, az összes erényükkel és hibájukkal; akár keresztény, akár buddhista akár ateista.

  "Ahogy valtozik a tudomany, ugy valtozna a filozofia is, az "elet ertelme" meg minden egyeb. Ha allandoan modosul a cel, akkor nem haladhatunk elore."

  Ez nem egy emberöltő alatt történik, és a cél sem változik. Itt most nem is értem miről beszélsz, szerintem megint valami homályos magyarázat alapján mosod össze az embereket külön külön kalapba többet.

  "De sok kollegaja rettegett tole es altalaban nem volt vmi kellemes tarsasag."

  Én ezt még nem hallottam soha. Tudsz erre valami konkrétumot mondani? Nekem dolgozik barátom applenél, soha nem említett semmi ilyesmit. Steve egy nagyon erős karakter volt ez igaz, de hogy féltek volna tőle és ne lett volna kellemes társaság? Ezt csak úgy tudom elképzelni mint ahogy a sarki cipőboltban is pont ugyanezt mondják a főnökről.

  "ugyanis az uzleti vilagban valo sikeresseg kicsit mas "erenyeket" kivan."

  Ezzel sem értek egyet.

  "Kapzsisag, sikerehseg stb. a jo tulajdonsagok mellett persze."

  Ez megint összemosás; szeretek magamra üzletemberként tekinteni, mint ahogy nagyon sok ilyen embert ismerek is, csodálatos embereket akiknél fel sem merül a kapzsiság. A sikeréhség viszont szerintem egy abszolút pozitív tulajdonság. Ismerek persze olyanokat is ahol negatív értelemben jelen van a kapzsiság és sikeréhség, hogy ne menjünk messzire papot is ismerek ilyet. Tehát még egyszer kérlek ne mossuk össze az embereket.

  "Steve Jobs egy jo uzletember volt, akar jo programozo is.. ennyi. Nem kell piedesztalra emelni, meg lionizalni (isteniteni)."

  Senki nem tette. Sokszor ti magatok beszélitek ezt be. Steve Jobs egy jó üzletember volt, és mivel az évek alatt folyamatosan olyan dolgokat rakott le az asztalra amivel milliók életére volt hatással ezért szerintem a zseni jelzőt is megérdemli.

  "Nekem nincs vele semmi bajom, de egyaltalan nem tisztelem."

  Ezt meg szabadon teheted; nyilván van olyan ember akit meg te tisztelsz és én meg nem. Ez ennyire egyszerű.