Hivatalos oldal I Hivatalos fórum I Steam I Magyar Steam csoport I Facebook oldal I Magyar FAQ I Setupok I
-
Nos, hogy részemről tisztáztam a dolgokat és nem akarok a továbbiakban ezen a témán rugózni.
Úgy gondoltam, hogy akkor én is leírom az agymenéseimet, jóslataimat. :D
Előre bocsátom, hogy PC1-ben több mint 2500 órám van, PC2-ben átléptem az 1000 órát. Tehát eléggé kiismertem a Madness motor nyújtotta lehetőségeket. Szóval aki azt állítja, hogy használhatatlan szar, az hazudik vagy nem mond igazat. :)) Aki használhatatlannak titulálja az nem adott elég esélyt magának és proginak, vagy egészen mást keresett benne, mint amit kapott és nem tudott azzal élni ami van. És vannak a haterek és trollok akik max pár órát töltöttek vele és rájöttek, hogy meghaladja a képességüket, szinte minden téren. Tudjuk hogy vannak ilyenek.
Itt megjegyezném, hogy ezen illetők többsége teljesen nyomtalan az általuk nagyra magasztalt igazzzzi szimes játékokban is. Erről ennyit.
Visszatérve a PC2-re. Van benne hiba, hiányosság, befejezetlenség, kidolgozatlanság az tagadhatatlan.
De még ezekkel együtt is a legjobb a piacon, ebben a kategóriában. Nem HC szim, de nem is árkád. Minden megvan benne ami kell, szinte mindenfajta játékos számára. Értem ezalatt a szimes, a casual és a rookie játékosokat. Tehát semmit se változott az SMS álláspontja a PC3-mal.
Az történt, hogy hiába alkották meg a világ legjobb autósjáték koncepcióját, ha egyszerűen nem hozta meg azt az anyagi áttörést, amennyi kell egy ekkora stúdió fenntartására. Több mint 150 alkalmazott fizetése, adó/rezsi és pénz kell pl. a licenszekre is. Fizetni kell a pálya név használatáért és az autók megjelentetéséért is. És ki tudja mi van még?
Szóval valamit lépni kellett, főleg mert teljesíteni kell a szerződésben foglaltakat a kiadójuk, a Bandai Namco felé is.
Tőke bevonás kellett. Először jött egy orosz aki beszállt volna megvette/társult volna, de valamiért meghiúsult és gondolom itt ki is derült, hogy eladósorba került az SMS. Itt jött a képbe a CM. Meg is vette az SMS-t egy három éves lefutású üzlettel, 30 millió dollárért elsőrészletbe, de a harmadik, a lejárati évben ez az összeg meghaladhatja a 67 milliót is. Szóval lett pénz, de, hogy ez létre jöjjön, ahhoz le kell tudni a BN szerződést is. És itt már nem a pénz, hanem az idő vette át a nehezítést. Be is jelentették a Fast & Furious játékot meg van mobilra egy játék, talán a PC GO, és itt van a PC3 is. És ezeknek még idén a piacon kell lenniük. És gondolom magasabb bevételt kell produkálniuk, hogy letudják a BN szerződést, mert előfordulhat, hogy hosszabb távra szólt és nem volt belekalkulálva a tulajdonos váltás a CM személyében, aki kiadóként is funkcionál.
Persze itt rögtön mondhatná az átlag játékos, hogy mi közöm van nekem ehhez? Tessék nekem nyújtani az eddigi színvonalat hatványozottan feljavítva. És igazunk van. A háttérben zajló eseményekhez valójában semmi közünk. Viszont kaptunk egy olyan bejelentést, ami felháborít bennünket mondván, hogy egy teljesen lebutított folytatás jön, ahelyett, amit mindenki várt. Itt az SG-n annyira nem érezhető, de a hivatalos fórumon például, a bejelentés utáni napokban több ezer, többnyire felháborodott hozzászólás született és sok-sok topik nyílt ebben a témában. Persze nem csak a hivatalos fórumon, hanem sok más szimes fórumon is lázongtak. Ez rögtön bizonyítéknak is tűnhet, hogy az SMS mennyire mellényúlt abban, hogy ki a potenciális közönsége a játéknak. És egyben bizonyíték arra is, hogy a PC franchise mekkora bázisközösséget termelt ki. De ez valójában pár ezer ember, aki kinyílvánítja a többnyire negatív véleményét. Hol az a pár millió aki valójában megvette a PC2-őt? És mit tudunk a pár ezer emberen kívül, a többségről, hogy ők mit akarnak? Igazából semmit, mert az emberek többnyire a negatívumokról szeretik hallatni a hangjukat és olvasni is a negatívumokat szeretik elsősorban. SMS-nek sokkal nagyobb a rálátása a valódi számokra és a többségi elvárásra és amúgy is lépni kellett, hát kijelölték a PC3 irányát. Ami lehet, hogy szimes szempontból visszalépés, de nem biztos, hogy technikailag is az. Mert figyelembe kell venni a mai elvárásokat is, ami a megjelenést, a VR-t, a platformokat a sok féle játékvezérlőt, a kezelhetőséget, stb... érinti. Nem beszélve a piaci elvárásokról. Tehát feltették maguknak a kérdést, hogy továbbra is a hangos kisebbséget akarják kiszolgálni vagy a fennmaradáshoz szükséges bevételt akarják megteremteni? Gondolom senki számára nem kérdéses, hogy mit választana. Szóval a játékosoknak igazuk van. Ez mind nem érdekli őket, de aki számára ez a döntés negatívum, annak azért segít a megértésben a háttér ismeret, hogy miért kell lemondania a kedvenc játékának folytatásáról, ha egyáltalán le kell mondani róla.
Itt azért megjósolhatom, hogy a többség, akik most hőzöngenek, megfogják venni. Lesz aki kíváncsiságból, lesz akinek nem számít, hogy egyel több olyan játék lesz a virtuális polcán amivel legfeljebb pár órát fog összesen játszani. Amúgy is ez a sorsa a franchise játékoknak, ha jön az új, a régi megy a "polcra". Persze lesz olyan is, aki tényleg nem veszi meg, mert valóban szimes beállítottságú és csak abban találja meg a szórakozását. Hál'isten van/marad alternatíva bőven. Hadd ne soroljam újra a szokásos játékokat. Itt megjegyzem, hogy én még nem döntöttem, hogy megveszem-e.
Folytatás következik...
Utoljára szerkesztette: sertrex, 2020.07.04. 10:07:04