• philcsy
    #20
    "Pláne annak tükrében nem hogy néhány éve rendszeresen beszámoltak mindenféle forradalmi módszerről amik révén már csak karnyújtásnyira van a rák megbízható gyógyítása."

    Ez a modern információs társadalom rákfenéje, hogy ide illő legyek. A tömegnek vannak igényei, amit a hírforrások megpróbálnak kielégíteni. Ha a tömeg rák gyógymódot kíván akkor azt fog kapni. Dióhéjban valahogy így:
    Először megjelenik valamilyen kutatás eredménye valamilyen nagyon szűk területen, kellően távol a valós problémáktól. Ennek a végén van egy jövőbe tekintő: "milyen úton kell folytatni a kutatásokat" és "mire lehet majd használni" rész. Ez a tudományos publikáció találkozik az információéhes hozzá nem értő tömeggel. Mivel az egész munkából ez utóbbi az ami a legérthetőbb, illetve ez mutatja meg valahol a kutatás jövőbeli hasznát, ez az ami kikerül valamilyen formában a médiákba. Korrekt helyen szigorúan jövő időben és feltételes módban, bulvár körökben jelen időben és kijelentő módban. Mivel az emberek alapvetően bizakodóak és igénylik a reménykeltő híreket, ez utóbbi az ami elterjed és azt a hamis látszatot kelti, hogy már mindjárt kész a megoldás.

    Még a Nature magazin is hajlamos szenzációéhes módon tálalni a dolgokat. Szinte mindig a dolgok pozitív oldalát domborítják ki. Nem hazudnak, sőt szinte minden cikk végén vannak szakértői megjegyzések, amelyek általában a kedélyek lehűtéséről szólnak, de amikor az ember végigolvassa az az érzése támad, hogy ezek csak lényegtelen apróságok.