• BlackRose
    Mert, ahogy Einstein mondta (tudom, most vannak, akik már nem hiszik el), MINDEN RELATIV :)

A nagy milliárdosok is óriásit veszítettek, csak tudod, ha van 5 milliárdod és ebből 3 elvesz még mindég milliárdos vagy, ha viszont van 20000 dollár megtakarításod és ebből 18000 elúszik, akkor már gyakorlatilag nincs semmid. Ugyanúgy ha van 5 házad és abból 3 elvesz, mert az ingatlanárak összerogytak, még mindég marad 2 házad. De ha csak egy van és az ingatlanárak összeomlottak és még te nem csak a házat kell, törleszd, hanem mivel az elmúlt években a házad értéke 50% nőtt és te erre alapozva még felvettél 100000 dollár hitelt akkor nagy bajban vagy, mert valószínűleg nem csak azt veszíted el, amit még nem törlesztettél, hanem azt is, amit már igen. Szóval legyünk reálisak, azok, akik nem feszítették túl magukat és nem vállaltak nagyobb kockázatot, mint amennyit a reális helyzetük megenged, azok nem igazán vannak bajban, bár nem közvetlenül, persze őket is veszélyezteti a közvetett következmény, mert nem biztos, hogy hosszabb távon víz felett maradnak, mert a helyzetük relatív romlik ahhoz képest amilyen volt, amikor a felvett hitel még nem volt számukra túlfeszítés. A hitelnél nagyon fontos az is, hogy rövid vagy hosszú távra szól, mert rövidtávon nehezebb túlfeszíteni a dolgokat, mint hosszú távon és ezért a kockázatok kisebbek.

Tudod én nem feszítettem túl magam, én nem vettem fel olyan magas hitelt-amilyet kaphattam volna, hanem ennek csak azt a részét használtam ki, amiben 100% biztos voltam, hogy hosszú távon is tartani tudom. És persze ez azt jelentette, hogy nem éltem akkora nagylábon, mint amekkorán tudtam volna, de most nincs semmi gondom a törlesztésekkel. Ugyanakkor mindezt úgy tettem, hogy olyan szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezek (szoftverfejlesztő) amelyre szinte 100%, hogy a jövőben még keresettebb lett. Tehát nyugodtan felvehettem volna dupla akkora hitelt is mint amekkorát felvettem, mert gond nélkül megadták volna és ami érdekes most azt is gond nélkül fizethetném és mégsem tettem ezt meg, mert az nagy kockázat, mi ha elveszítem a munkahelyemet és csak olyat találok amely kevesebbet fizet, mi ha beteg leszek, mi ha XZY… szóval nem kell semmit sem túlfeszíteni még akkor sem ha lehet, ahogy Piszkos Harry mondta, az embernek tudnia kell a határait. A milliárdos nem feszítette túl magát, igaz ő is elszúrta és most már kisebb milliárdos, de ez még nem teszi tönkre. A túlfeszítés a végén mindég utolér. Az igazság az, hogy minél kisebb vagy annál könnyebben feszíted magad túl és éppen ezért nagyon kell vigyáznod, mert a következmények nem kellemesek.
    Na most az aki tudta, hogy nem biztos, hogy 10 év múlva is táncolni tud és 20 éves hitelt vett fel amely még túlfeszíti is és még akkor annyira hülye volt, hogy mindezt nem abban a valutában tette meg amiben érkezik a jövedelme (ezzel tovább növelte a kockázatot), és most amikor minden ami elkerülhetetlen volt bejött és most bajba került az ne a bankokat hibáztassa, mert az igazi hibás ő maga. Felnőtt emberek vagyunk, vállaljuk a felelőségeket is ne csak akkor, amikor jó az eredmény, hanem akkor is amikor elszúrtuk. Vannak tisztességes emberek is, akik most már látják, hogy elszúrták, de nem panaszkodnak, hanem elmennek, külföldre ahol meg tudják keresni a pénzt vagy két munkát vállalnak, de mindent elkövetnek, hogy törlesszék az adóságot, hogy teljesítsék a vállalt kötelezettséget.
    És vannak olyanok, akik az államtól várják a mentést, ami persze mások által lesz finanszírozva. Tudod, egy bankot sem nem kellene feltétlenül menteni, de néha muszáj, mert ha bedöglik, akkor sok mindent visz magával, de az egyént soha nem kell menteni csak esetleg segíteni neki. Segíteni, hogy eleget tudjon tenni a vállalt kötelezettségének és nem pedig megváltoztatni azt a kötelességet vagy teljesen megszüntetni azt.