• BlackRose
    Wow. Ez aztán a szuperszaki... mond ajánlottad már fantasztikus elméleteidet pl. Viktor bácsinak vagy előtte Ferikének... mert gondolom, mindketten szeretnének egy olyan embert aki mindent jobban tud mint a világ.

NEM létezik virtuális pénz, ez az, ami azt mutatja, hogy messziről sem érted a dolgokat (sajnos még én sem, de legalább haladok előre). Az, amit virtuális pénznek nevezel (és sajnos sokan mások) az nem pénz, hanem hitel és a hitel az mindég "virtuális" mert azon alapszik, hogy A elhiszi B-nek, amit B ígért (ez esetben törleszt), persze A nem adhat B-nek virtuális pénzt, hanem csak igazi pénzt ha pénzt ad neki, ez az igazi pénz pedig A-nál van mert C, D, E... szintén elhiszi A-nak amit A megígért, és ha pl. a hitel nem pénzben van hanem mondjuk úgy, hogy hitelben akkor pl. Z árút, szolgáltatást ad B-nek azért mert elhiszi A-nak, hogy B ezt törleszteni tudja. A bankok (A) többnyire közvetitők, pl. képzeld el, hogy én téged nem ismerlek, és nagyon sok pénzem van és árum is (olyan, amire neked szükséged van), de én neked nem adok semmit, ha nem fizetsz rögtön és pénzel. De te ismered Pistát, akit és is ismerek és Pista is gazdag ember és Pista azt mondja nekem, hogy adjak neked nyugodtan árút, mert te törleszteni fogsz, de ha mégse akkor Pista az aki fizet. Ezért van az, hogy ha pl. házat veszel hitelre és nem tudsz törleszteni, az, akitől a házat vetted nem lesz érintett, a bank (Pista) viszont igen. Persze ez egyszerű magyarázat, mert a valóságban, Pista sem hülye és keres egy Józsit, Ferit, Jancsit, akik egy kis alapot csinálnak (biztosítás), hogy ha véletlen valakinek az ismerőse nem tud törleszteni azért mégse ők maguk járjanak rosszul.

Na most a baj ott van amikor Pista és a többi mindenkiről azt hiszi, hogy törleszteni fog és amikor ez nem történik meg (és méghozzá nagy mértékben) akkor az egész rendszer bajban lesz. Mert akkor már a helyett, hogy a nagy többség abban hisz, hogy a törlesztések rendben lesznek, elkezd abban hinni, hogy nem lesznek (pl. Görögország esete), hiszen nincs is nekik semmi alapjuk, hogy mást gondoljanak. És pl. Németország és az EU most NEM virtuális pénzt ad a Görögöknek, hanem most ő a Nagy Pista és azt mondja a bankoknak, hogy vállalom azt, hogy a Görögök törleszteni fognak, csak ez nem csak abból áll, hogy mondom, hanem létrehozok egy alapot amelybe nem csak az ígéretemet adom, hanem valódi pénzt is amit azoktól szedek össze akik nem azért adták nekem mert elhiszik, hogy visszakapják (mint normális esetben) hanem mert nekem van hatalmam, hogy ezt elvegyem (adó stb.) még akkor is ha ők nem hiszik el, hogy megtérül, és nem adják ezt nekem önkéntesen. Persze ez nem jelenti, hogy nem térül meg, csak éppen az emberek ezt nem tudják felfogni. Mert még ha nem is kapnak vissza semmit és nem kapnak kamatot sem akkor is nagy valószínű, hogy jobban járnak mint ha ezt nem teszik meg, mert az EURO zóna bukása sokkal több pénzükbe és még nagyobb káoszba kerülne.

Na most ez az amire a piacok olyan nagyokat ingadoznak, mert azt is számításba veszik, hogy OK, úgy látszik még se nem dől be minden, mert a Nagy Pista (Németország) ezt mondja nekünk és még neki hiszünk mert ő még eddig OK volt... na most ha az EU képes véghezvinni azokat a lépéseket amelyekre szükség van és ez sikerül a valóságban is nem csak az elvárásokban akkor a piac javulni fog, a hitelek újból rendbe lesznek és Németország (Nagy Pista) hitelesége és hatalma is növekszik, hiszen amit mondott és az úgy lett. Ha viszont nem sikerül, akkor szükség lesz egy sokkal nagyobb összefogásra és egy még nagyobb Nagy Pistára ha ez nem lesz akkor meg bedől minden és kezdhetjük előröl...
    És ha nem sikerül, akkor a Nagy Pista nem csak gazdasági áldozatot mondhat majd magáénak, hanem a jelen esetben politikai áldozatot is, mert akkor Merkeléknek hosszú időre el kell búcsúzni a kormányzás jogától, ha viszont sikerül nekik, akkor ők is megfognak erősödni, mert az emberek akkor be fogják látni, hogy igen is jó volt az amit csináltak még akkor is ha ők az adott pillanatban másképp gondolták.