Mindig volt, mindig lesz. Tény. Beszélgessünk.
  • Pretorian
    #19
    Erkölcsileg én is igazolhatónak tartom, ha arról van szó, hogy meg kell védenem magamat és a közösséget, amiben élek. Ez lehet a barátnőm, a családom, a munkatársaim, a városomban élők, vagy ha mondjuk nagyon fűt a hazaszeret, akkor a nemzet. Azzal is egyet tudok érteni, hogy a világ jelenlegi állása szerint - és amíg HATÁROK és NEMZETI IDENTITÁS választ el egymástól egy-egy népcsoportot - a terjeszkedés a nyugati típusú civilizáció motorja, és közvetve az ember túlélésének egyik feltétele.
    Mossuk el a határokat és a nemzeti identitást, és megszűnik a háború oka.
    Nem egyszerű? Leírva az, de az emberéletnél mindig többet fog érni mind a határvonal, mind a nemzeti identitás, tehát a birtoklás, és akkor el is jutottunk újra a birtokláshoz, mindennek az okához.
    Pl. Izrael esetében nem csak közvetve, hanem közvetlenül is szükségszerű az agresszív terjeszkedés. Az egyik pillanatban elítélem amit csinálnak, a következő pillanatban eszembe jut, hogy nincs sok választásuk, mivel egy ellenséges közeg kellős közepéből menekültek egy másik, legalább annyira ellenséges közeg kellős közepébe, de a történelmük miatt Palesztina területét érzik a sajátjuknak, logikus, hogy nem Dél-Kínában alapították meg Izraelt. Viszont ott vannak a palesztinok, egy arab kultúra, legalább annyi, a területhez kötődő történelemmel, mint a zsidók. Most akkor kinek van igaza? Senkinek.
    Illetve bocsánat, kik is a terroristák? A palesztinok...:D
    A határok megmaradnak, a nemzetek is, a végtelen, az emberéletnél többet érő birtoklási vágy is. Mindig volt, mindig lesz. Tény. Beszélgessünk.
    Beszélgethetünk, de mindig ugyanarról fogunk beszélgetni, ahogy írtad. Akkor mi értelme beszélgetni? :)