• Cat #21
    Idézet bede törölt blogjáról:

    http://28.media.tumblr.com/tumblr_le9fswfJV01qzymego1_500.png

    http://25.media.tumblr.com/tumblr_le9fswfJV01qzymego2_400.png

    "Igen, az a farka a bal kezében, és egy lenyúzott arc van ráhúzva az oszlopra. Ajánlottam már a kiváló Blog del Narco blogot, ami a mexikói drogháború legjobb - és tulajdonképpen az egyetlen - dokumentációja. Ez a konkrét eset tegnap előtt történt Acapulcóban. Két arcot 40 darabba felaprítva hagytak ott valami kocsma előtt, ahol néhány nappal korábban letartóztatott a rendőrség pár bűnözőt.

    Nekem ebből az egész drogbalhéból az talán a legfurább, hogy Acapulco, meg még egy csomó hely, ahol ez zajlik, egyúttal rendkívül népszerű turistaközpont is. Pár utcára az amerikaiak tízezreivel tele lévő tengerparttól ez megy. Egyszerűen hihetetlen, hogy ezek a teljesen alternatív világok súrlódás nélkül tudnak egymás mellett létezni. Persze ez van Rióban is meg nyáron ez volt Dél-Afrikában, de azért ott ilyen brutalitásról, az állam megszűnéséről nem lehet beszélni.

    Mert ha Acapulcóban nem is, de az amerikai határhoz közelebbi vidékeken Mexikóban tényleg sokfelé már nincs állam, a rendőrség megszűnt, és a nép a maradék azonnali kivonását is követeli, mert amikor azok sikertelenül elkezdenek keménykedni, mindig rajtuk csattan az ostor.

    Fogalmam sincs, mi lesz ennek a vége, de ilyet még tényleg nem látott az emberiség. Talán az amerikai közvélemény akkor fogja felfogni, mi történik tőlük délre, amikor mondjuk épp Acapulcóban egy eltévedt golyó eltalál eltalálja valami turista szőke, kékszemű kétéves kislányát, és akkor majd lesz nyomás az amerikai kormányon, hogy csináljon valamit. De akkor sem tudom mi lenne, mert a két lehetséges megoldás - Amerika megszállja Mexikót vagy Amerika legalizálja a kábítószereket - egyaránt teljesen hihetetlennek tűnik.

    És a legújabb fejlemény, hogy a Zetas, a legkeményebb, Amerikában kiképzett, ex-kommandósokból álló mexikói szervezet egyre jobban terjeszkedik dél felé is. Eddig is ott voltak Guatemalában, de a héten elkezdtek keménykedni, gyakorlatilag hadat üzentek a kormánynak, és egyúttal azt is közölték, hogy eddig éppen 11,5 millió dollárt költöttek guatemalai állami szervek megkenésére. Persze logikus lépés megpróbálni a teljes drogútvonalat ellenőrizni, és igazán szép lenne, ha lejutnának Kolumbiáig, ahol megpróbálnák átvenni a termelés ellenőrzését is a helyi erőktől. Akkor aztán folyna szépen a vér.

    (Ezen a blogon láttam amúgy a legjobb év végi Top 10-es listát is, az év legmeghatározóbb drogügyi haláleseteit. És itt a kommentek is zseniálisak, nem nagyon van máshol olyan, hogy a felhasználók nyíltan gyilkosságoknak drukkoljanak, de itt már volt olyan, hogy egyik nap azt olvastam, hogy “remélem levágják a rohadt spicli fejét, ahogy megérdemli”, és másnap aztán tényleg levágták a rohadt spicli fejét.)

    ((A kontentot szigorúan este tíz után pubikáltam, remélem ilyenkor már az NMHH szerint is lehet tárgyalni a való világ eseményeit.))"