Pályakzedő fizetések, mennyit kérjek?
-
Na, egy értelmes topic :)
Saját történetet\tapasztalatot osztok meg, hátha ér valamit ... bár már régi sztori :)
Én érettségi után úgy döntöttem, hogy elvégzem a technikumot, majd utána egy 2 éves OKJ-t (GazdInfo) ... ezt azóta sem bántam meg. Dolgozni addig is dolgozgattam, de nem főállásban.
Majd mikor kb 21-22 évesen pályakezdőnek számítottam, elkezdtem munkát keresni (a fősuli a munka mellett volt betervezve).
Na, itt kezdődtek a bajok. Kb egy évig kerestem, amíg megtaláltam azt a helyet, ahol most is dolgozom (10 éve). Addig mindenhol minimálbért meg hasonló bérezést kínáltak, mint informatikusnak. Az azért már akkoriban is vicces volt. Alkalmi munkáztam, egyebeket csináltam.
A tapasztalatokból kiindulva 60-70e nettót írtam mindig az önéletrajzomba, mert már fogalmam sem volt, hogy mi a normális.
Végül ehhez a céghez (2 embert kerestek) 3.-nak vettek fel az alacsony fizetéssel, amit megjelöltem, de igen jónak tűnt a cég. De szerencse is kellett, mert már furán néztek, hogy miért ennyit jelöltem meg.
(jó tanács, az interjún akármilyen mulya is vagy, add elő magad, mert simán el lehet vérezni a szótlanságon ... Én majdnem bebuktam :) ... volt pár szóváltás, majd kérdezték, ennyi? Akkor viszlát ... hírtelen megtáltosodtam, és elkezdtem mindenféléről beszélni, hogy hú de nagy bennem a vágy és az ismeretszerzés, stb-stb, a szokásos dumák:) )
Az első hónap végén már a megjelölt fizetés 1,5x-ét kaptam, majd egy hónapra rá a velem együtt jött egyik emberkét elküldték, és Én kerültem a helyére, normális fizuval.
A fősulit egyébként később kezdtem el (levelezőn), most vagyok végzős. Többször nekiugrottam, de munka mellett nehéz. Főleg az első években annyi volt a munka, és olyan kevesen voltunk, hogy lehetetlen lett volna megcsinálni (2x is feladtam).
Az egészből annyi biztosan leszűrhető, hogy ha TEHETI, akkor az ember ne menjen el az első munkahelyre, amit elé tesznek ... a másik meg az, hogy mindenképpen valami normális fizetési igényt kell megjelölni, mert sok helyen úgy gondolják, hogy azzal a saját tudásodat és munkádat is értékeled, és ha túl keveset jelölsz meg, akkor valami nincs rendben :)
És nem tudom, hogy manapság ez mennyire igaz, de vannak olyan cégek még, ahol nem a papír számít, hanem a tudás és a tudni vágyás/akarás.