A Wargaming új MMO játéka
-
Ahogy mondani szokás, "Ilyen ez a popszakma." :)
Ha jól emlékszem, kissé problémás volt számodra a játék angolja, ugye? Valakinek itt a topikból, úgy rémlik, mintha; mindenesetre van némi időm, úgyhogy összeütöttem egy gyors rámutatást/fordítást, ehhez kivittem gyorsan a Murmanszkot botok ellen.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Az ütközet végi kiértékelésnél a felső három fül közül az alábbi ablakot a "Detailed report" (részletes beszámoló) alatt találod.
Ezen belül a szürkés "Credits and XP" sávra kattintva láthatod, pontosan milyen összeg hova is ment el:
Érdemes erre mindig rápillantani, mert a "Personal score" jó politikus módjára csak azt a kreditet mutatja, amit megkaptál az ütközetben, de sem a javítási-, sem a lőszer-, sem az egyéb költség ebben nem szerepel, így akkor is pluszt látsz ott, ha amúgy a köröd veszteséges akár. Itt ezeket találod:
Received - ugyanaz, mint a "Personal score"-nál, a teljes bruttó kreditösszeg, amit a csatában kiharcoltál, de amiből még nem vontak semmit. Ebből lejön a...
Fine for causing damage to allies - sebzés, amit szövetségesnek okoztál. Mindegy, miért, mindegy, milyen okból, az általad okozott sérülésének a javítását (nem a teljes összeget, de egy jó részét) a te nyereményedből vonják le
Compensation for damage caused by allies - Ugyanakkor amit baráti egység sebez rajtad, azt itt írják jóvá bevételként.
Auto-repair - A javítás. Amennyire észrevettem, egyenesen arányos a rólad leszedett HP-val, viszont ha meg sem karcolnak, akkor is kell fizetni egy (szintenként egyre durvább) alapösszeget pusztán arra, hogy kimentél az ütközetbe.
Ammunition auto-resupply - Ez volna a muníció. Ebben a konkrét ütközetben, mint ahogy arról a "Damage caused" fül "Main battery shells fired"-sora (legfelül és balra) tájékoztat, 223 malacot lőttem el, ezzel leosztva a lövedék-költséget (torpedót ezúttal nem használtam) kiderül, hogy a Murmanszkba egy skuló (típusfüggetlenül) 10 kredit. Érdemes ugyanezt eljátszani komolyabb csatahajóknál - szép eredmények születnek...! :D
Consumables auto-resupply - Ha fizetős eszközöket használsz a hajón (pl. kettes szintű kárelhárítást, tüzérségi figyelő hidroplánt stb. ÉS be van kapcsolva azok automatikus újratöltése), akkor azt itt vonják le.
Total - Na, ez a lényeg itt: Ennyi az ütközet mérlege valójában, pluszok-mínuszok beleértve. Ez már negatív szám is lehet.
Ezeket a kimutatásokat az ütközetekről, amíg a játékból ki nem lépsz, újra elérheted a jobb alsó sarokban lévő [b]i[/n]-re kattintva, azon belül is a "Battles"-fület választva, de alapértelmezetten is ezt mutatja a program:
Ha már egyszer elkezdtem, ne végezzek félmunkát, a 'Detailed report' további ablakai:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A "Damage caused" (okozott kár) az alapból felugró ablak a 'detailed report' alatt:
A jobb oldalt gyorsan lezavarva: A piktogramok elég magától értetődőek, lent jobbra (Time and distance, azaz Idő és távolság) sorra az ütközet kezdő időpontjáról, annak időtartamáról, a részvételünk időtartamáról (túlélve az ütközetet ez a kettő természetesen ugyanannyi) és a csatában megtett távról lehet informálódni.
Bal oldalon:
Main battery shells fired - A főtüzérség által ellőtt lövedékek darabszáma
AP shell hits - AP találatok összes sebzésértéke (zölddel) és darabszáma
HE shell hits - HE találatok összes sebzésértéke (zölddel) és darabszáma
Fires set - hányszor sikerült felgyújtani valakit (szürkével) és mennyi HP-t vettek le az általad okozott tüzek összesen (zölddel)
Floodings caused - ugyanaz, mint fent, de torpedó (és ütközés) okozta vízbetöréssel. Tulajdonképpen ez az a sebzés, amire a mélykék, háromszöges "floodings caused" plecsnit kapod.
Penetrations - Átütések száma. A képen látható példában pl. 40 AP-lövedékkel értem el találatot ellenséges hajón (lsd. 'AP shell hits'), de ebből csak 34 jutott is be ténylegesen a hajótestbe.
(Összeadva az AP-, és HE shell hits-et és osztva a "main battery shells fired"-del kiderül, hogy ebben az adott ütközetben pl. 44,8%-os találati aránnyal működtem.)
Torpedoes launched - Hány torpedót lőttél el az ütközet alatt
Hit - ...abból pedig mennyi talált (szürkével) és mennyi kárt okozott HP-ban (zölddel). Ebben a vízbetörés okozta sebzés nincsen benne, azt a fenti "Floodings caused" tartalmazza, ez tehát tisztán az a sebzés, amit a becsapódás robbanása okozott azonnal.
Secondary battery shells fired - a másodlagos tüzérség hány skulót lőtt el darabra
First shell type és Second shell type - szó szerint "első-, és második típusú lövedék", gondolom, az AP-ra és az HE-re utal, de a mai napig gőzöm sincs róla, mi alapján választja ki a gép. Mindenesetre ugyanígy, mint fent, szürke a valóban elért találatok száma, zöld az okozott HP-sebzés.
Aircraft - Repülőgépek. Ez a szakasz csak a hordozókra vonatkozik.
Direct bomb hits - Közvetlen bombatalálatok. Mint fentebb a torpedónál, a gyújtást nem szerepelteti. Ez az a kár, amit közvetlenül a bomba robbanása okoz a becsapódás során.
Torpedo hits - Ugyanaz, mint fentebb a "Hit" a torpedó-szakasznál, de ezek a légi indítású torpedók.
Damage caused by ramming - Ökleléssel okozott sebzés. StrikeFor kedvenc menüpontja! :D Amikor legázolsz egy ellenséges hajót és ütköztök, az okozott sebzés itt íródik jóvá. Ha a rohadék túléli, de dől neki befelé a tengervíz, az megy a "Floodings caused"-be.
Végül, a vörös "Damage Received" ablakon belül van a beszívott sebzés:
AP shell hits - AP találatok összes sebzésértéke (zölddel) és darabszáma
HE shell hits - HE találatok összes sebzésértéke (zölddel) és darabszáma
Torpedo hits - torpedó robbanása által szerzett sebzés, szürkével ahány torpedó bekopogott, zölddel amennyit a robbanás vitt
Bomb hits - Légibomba-találatok
Collision damage received - Bármilyen ütközésnél, akár akaratlagos, akár szándékos, akár ellenséggel-, akár saját egységgel történik, ide kerül a beszedett HP-veszteség.
Aircraft lost - Hány repülőgépet sikerült elveszíteni
Mindennél csak a beérkezett sebzés számít, merőben mindegy, hogy ki (saját-, vagy ellenség) okozza.
Jobbra a "Damage caused to allies" pedig arról ad információt, hogy te mennyi sérülést okoztál baráti egységnek, ez tehát szorosan véve nem tartozik a "Damage received" (azaz a beérkezett sebzés) alá, de gondolom, itt volt neki hely.