A Wargaming új MMO játéka
-
Rövid elemzés a játékról, ha már tegnap engem is beszippantott.
The Good: Szórakoztató, legalábbis alacsony szinten. Megvan az újdonság varázsa, egy nem-túl-profi játékos, mint jómagam is szerezhet sikerélményeket már az elején, látványos a fejlődés (mindjárt Tier III.-nál vagyok, pedig jó, ha van 3 óra játék benne). A grafika elfogadhatóan szép és nálam legalábbis gyors. Az irányítás magától értetődő, nincs agyonbonyolítva, nincs megkergítve.
The Bad: Ahogy a WoT-nál, itt se látni a személyzetet, ami nekem nagyon hiányzik, egyszerűen kiábrándító azt látni, hogy a csak lövegpajzsal védett ágyúim maguktól, varázsütésre fordulnak, tüzelnek, töltenek. Már Tier II. környékén láttam olyan csatákat, ahol egy-egy AFK top-tier eldöntötte a csata kimenetelét, vagy egy láthatóan összeszokott és nem kezdő hajóraj péppé alázza a kezdőket, ami előre vetíti a magasabb tier-ben lévő csatákat.
A láthatósági rendszert belerakni óriási hiba. A WoT-ban se értettem még igazán, bár valahol logikus volt, hogy egy álcázott / kevésbé felderíthető járművet ne lehessen ugyanolyan messziről észrevenni, mint egy MAUS-t, de a megvalósítás rendesen hazavágta a játékélményt.
The Ugly: Olyan zseniális dolgokat hagytak ki, amik tényleg rengeteget adhattak volna a játékélményhez, például álcázófüst fejlesztése, így egy sérült csatahajót a gyors rombolók megmenthetnének úgy, hogy füstfelhőbe burkolják. Nincs éjszakai csata, ahogy nézem, ahol igazán kijöhetne a torpedó-csata (a tűzvezető radarok elterjedése előtt ugyebár tüzérségi párbajt még világító lövedékek mellett is csak pár km-ről tudtak rendesen vívni, így a 6-10km hatótávolságú gyors torpedók gyilkos eszközök voltak a valóságban is...)
A Tier-besorolás erőltetése detto gyilkos dolog, inkább időszakra bontott fejlődés kellene, hogy ne találkozzon egy 1900-ban épült hadihajó egy 1944-essel, és akkor az se lenne probléma, hogy időközben bőven megduplázódott az effektív lőtávolság. Itt most megint az lett, hogy egy Tier X.-es romboló valamiért összehasonlíthatattlanul jobban bírja a találatokat, mint egy Tier III.-as cirkáló. Mindez csak azért, mert a Tier X.-es hajó esélyesen túl kell élje egy másik Tier X.-es sorozatát, hogy ne instant váljon gőzzé.
A másik óriási problémám, hogy ha már butítva van sok minden (másodlagos fegyverzet, nincs személyzet, a grafika azért messze lehetne jobb is 2015-ben), akkor miért kell ennyire limitálni a játékosok számát? 16 vs. 16-os csaták még élvezetesebbek lehetnének, még egy picivel nagyobb pályákon persze. A csatafelállásnak is lehetne jelentősége, a csatahajókat kísérő romboló rajok veszik körbe induláskor, és rávezetni a játékosokat, hogy sokkal jobban lehetne csatajátékot játszani, ha nem céltalanul bolyonganak, vagy 'LeRoy Jenkins' módjára rontanak előre az ellenség karjaiba, hanem kisebb flottillákba összeállva koncentrálják a tűzerejüket.
A hajók egyénivé tétele is nagyon fapados, nem lehet egy-egy hajót úgy átalakítani, hogy mondjuk több, de kisebb ágyút szerelünk fel, hogy közelre veszélyesek legyünk, vagy a fő fegyverzet helyet mondjuk a légvédelemre koncentráljunk, és a többi. Ezekkel szvsz rengeteget lehetett volna adni a játékélményhez....
Verdict: A játékkal ugyan az a baj, mint a WoT-al. Van egy iszonyú jó alapötlet, egy elég jó megvalósítás, de túl sok dologban igyekeznek játékmechanikai okokból korlátozni (pl. a korhatár-besorolás miatt személyzet nincs), szabályozni, értelmetlen elemeket beépíteni (látóthatósági rendszer...), ami miatt folyton ott motoszkál az emberben, hogy ejj, ha ezt vagy azt másképpen valósították volna meg, mennyivel jobb lenne a játék...
Ettől függetlenül sikeres lesz, biztos vagyok benne. Könnyen fogyasztható, kellően addiktív, látványos és szórakoztató, olyan mértékű hibáktól mentes, amik egyből elveszik az egyszeri játékos kedvét a továbbjátszástól. Csak hát az a keserűség, ami a WoT-os fejlesztéseket látva megvan a régi játékosokban (a WoT CBT-vel kezdtem el WoT-ozni...), az itt is megvan...
És persze tudjuk mi erre a reakció a WG részéről... How terrible... :)
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.03. 11:45:21