A Wargaming új MMO játéka
-
DantesHUN #1995 Nem teljesen ugyanarról a helyzetről beszéltek szerintem.
Na most általánosságban. A három bázisos csatához nem árt némi taktikai érzék. Például érdemes-e vissza menni az egyik bázishoz és foglalni, vagy inkább menjek a hordozó után és lőjjem ki? Mind kettőnek lehet értelme, hiszen a bázis elfoglalásával percenként kapunk pontot, a ellenfdél hajójának elsüllyesztésével meg egyszeri nagyobb összeget. Namármost ilyen helyzetben fel kell mérni nekünk épp hány pontunk van, mennyi az ellenfélnek, melyik lehetőséggel segítek többet. Hol és hogyan áll a csapat stb.
Hajót elsüllyeszteni akkor van értelme, ha az elsüllyesztésével több pontot nyerünk, mint amennyit a foglalással az ellenfél nyerne.
Matek: tegyük fel, nekünk úgy 500 nekik úgy 600 pontjuk van, úgy 4-5 perc és foglalással nyernek, ehhez kell nekik még 400 pont. Tehát, tudunk-e hajó kilövéssel ennyi idő alatt 500 pontot nyerni? Ha nem, hiába lövünk, süllyesztünk sebzünk akármennyit, a foglalás miatt ők nyernek, lejárt az idő.
De fordítva is igaz, ha vissza mennék foglalni, ellenben a bázisuk körül csak az ő hajóik vannak, :nem tudom elfoglalni és kilőnek ami pont hátrányt jelent a csapatnak. Dupla szívás. Biztos, sokszor én is rossz döntést hozok, azért itt tényleg nem árt néha előre gondolkodni.
De. Miféle előre gondolkodásról beszülnk, amikor 10emberből 8, már az első percben nem tudja mit csináljon : megtorpedóz egy szigetet, egymásnak mennek, megállnak ide -oda csónakáznak, és a három bázisból egyet se foglalnak. Hát itt semmi taktikának nincs így értelme.
Na de hogy érdemes-e, egyedül vagy szétszórva, vagy csapatban mozogni.
Oké, tegyük fel a teljes csapat elmegy az A pontra. És az miért jó szerined? A B-t és a C-t befoglalják, és veszítünk. Ennek így sok értelme nincs. Három pontra szét szakadnia a csapatnak, az se biztos hogy jó, ami bevállhat kettő pontot kell mindenképp elfoglalni.
Azonban egyáltalán nem hülyeség, ha egy gyors hajó, vagy akár kettő, mondjuk egy gyorsromboló, cirkáló kísérettel a C ponthoz megy. Ugyanis, ha befoglalni nem is tudják-de megpróbálni meg lehet, hátha nem megy arra az ellenfél csapata- megtudják állítani akár percekre is a foglalást! Ami a csapatunknak előny. Persze ennek csak úgy van értelme, ha nem lövetik szét magukat, és idejében vissza vonulnak a C pontól, ezért kell hogy gyors hajók legyenek. Annak tényleg semmi értelme, hogy valaki egyedül hős legyen. Mert ettől eltekintve csak csapatban érdemes mozogni, mert lazán szét kapnak ha nem.
Csakhogy ettől elteintve is vannak eltérő esetek. Tegyük fel, engem a C-hez rak le, legközelebb. Oda senki nem jön. A lemming flotta elindul az A-hoz. Na maost ilyenkor mi a ó taktika? Kövessem őket? Mire az A pontnál beérem őket kilövetik magukat és harcolhatok egyedül, ha a B-hez vagy C-hez megyek, szintén harcolhatok egyedül. Óh, hát nagyszerű.
Na de visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, általánosságban igaz, együtt kell maradni, de van olyan helyzet, amikor érdemes megpróbálni elmenni mindegyik ponthoz, akár egyedül is, mint a példámban: pár perce megállítani a foglalásukat, aztán elmenekülni. Egyetlen cirkálóval is meglehet zavarni akár három csatahajót is, de persze ez attól függ, melyik térkép, milyen hajók, milyen játékosok, stb, stb. De pl: te is csatahajót írtál, hát ilyesmit nem is csatahajóval kell megpróbálni. Oda megyek a Mogami-val ha látom nagy a túlerő, közibük pár torpedót, leadok két sortüzet, és nyúlcipő. Ha ügyes vagyok ,kapnak pár találatot, torpedóból is , engem nagyon nem találnak el, és percekig sikerült a bázist védeni.