banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Darun
    #19850 A kérdésem teljesen komoly volt (bár lehet nem most tettem fel, hanem korábban). A játék célja hogy szórakoztassa az embert. A Játékoslét kutatás évek óta foglalkozik a témával, tömören összefoglalva a lényeg, hogy az ember a flow élményt keresi, erre a legalkalmasabbak a játékok és a kreativ hobbyk. Én minden bizonnyal a stathuszár csoportba tartozok, a WoWs-ban mindenképpen, de pl anno Mass Effecteztem is, nem mondom hogy ott nem érdekelt a győzelem, hiszen mind azért multiztunk, viszont ahogy ebben a játékban is nehéz egy mindenre kiterjedő értékkel mérni a játékosok hatékonyságát, úgy a ME-ben sem feltétlen tükrözte a meccs végi pontszám azt, hogy ki mennyit tett hozzá a csatához. Ezt reálisan és pontosan mérni kb lehetetlen is lenne. Sok platinát lenyomtunk úgy, hogy vastagon az utolsó helyen végeztem. Persze az egy cooperativ multi volt, azért kicsit még is más, mint ez. Ott igazán nem zavart hogy kevés pontot hoztam, mert ált enyém volt az a karakter, ami biztositotta a túlélést, de kevésbé volt fun játszani vele. Én még is imádtam. Mindegy hogy valaki stathuszár vagy funplayer, a játék lényege mindkét csoport számára a flow élmény elérése. A fentiek ellenére nem mondhatom azt, hogy a WoWs arányaiban kevesebb flow élményt tesz lehetővé, mint a ME multija. Igazából egy sikertelen küldetés után ott is lehet bosszankodni, de értelme annak sincs. Illetve te azért eléggé leegyszerüsitetted ezt a dolgot, mert azért nem minden fun player piroska, mint ahogy a stathuszárok sem feltétlen az uniq játékosok körére vonatkozik. Az avg fun playert a piroskától az különbözteti meg, hogy ő szeretne fejlődni és hajlandó tanulni. Nem biztos hogy azért, hogy nőjön valamelyik statja, hanem azért, mert igy számára is "funabb" lesz a játék. Ez tök logikus, nem? A piroska az a játékosréteg, aki teljesen leszar mindent, nem érdekli, hogy működik a játékmechanika, hogy milyen cselekedet milyen következményt okoz, ő csak megy oszt lő. Ő nem fogja fel, hogy ha full broadban áll, akkor úgy kicsapják mint a sz@rt, vagy hogy ha full egyenletes sebességgel hajózik egy irányba, azzal növeli az ellene leadott salvok találati esélyét. Ha nem találod el, az ált az RNG-n múlik, ha lepattansz, az meg a szerencsén, mert pont olyan szögben érik a találataid, amik miatt lepattansz. Nah most az én kérdésem az volt, hogy mi okoz flow élményt egy piroskának, aki szinte semmit nem tesz hozzá a csatához, ha véletlenül még is jó eredményt ér el, általában az is az RNG miatt van. És ez sztem többségében nem a "noob vagyok, de még is ki tudtam lőni" örömöt jelenti. Vagy ha még is, akkor az illető annyira piroska, hogy még azt sem látja be, hogy szerencséje volt és nem a saját tudása miatt érte el az eredményt. Am felmerül az újabb kérdés: a jobb játékosoknak mennyire/milyen arányban okoz flow élményt egy-egy eredményük. Mivel ők eleve jobbak az átlagnál, nekik ez a természetes. Hogy egy eredmény jó, azt kétféle módon értékelhetjük. Egyrészt lehet csapat szinten, pl amikor te leszel az első egy csatában. És lehet egyéni szinten, amikor a saját egyéni teljesitményedet sikerül túlszárnyalnod. A kettő nem feltétlen fedi egymást, biztos mindenkivel előfordult már olyan csata, hogy első lett ugyan, de azért érezte, hogy a saját teljesitményéhez képest ez még mindig csak átlagos volt. (ez főleg a 15-0-s csatáknál jelentkezik) Egy jó játékosnak sztem a saját átlagához képest majdnem olyan nehéz kiemelkedő teljeditményt nyújtania, mint egy piroskának. Egyrészt egészségügyi szempontból nyilván jobb "lesz@rom" piroskának lenni, hiszen ő nem idegeskedik semmi miatt. Még akkor se, ha csak 100-200-500 csatánként sikerül is megélnie a flow-t. Őt a saját szerencséjére ez a nem túl jó arány sem érdekli. Kb ilyen játékos az öcsém is. Apámat viszont ez zavarja, mmint a saját gyenge képessége, meg a csapattársaké is. Még is játszik. És neki pl sztem sokkal több negativ élményt okoz a játék (WoT), mint pozitivat. Valószinű én is rontottam a helyzeten, hiszen én is számokkal elemzem/mérem egy csata sikerességét illetve egy elért eredmény minőségét. Apám az átmenet a csoportok között, aki ugyan piroska, de őt zavarja ez, meg a többi játékos "butasága" is, de fejlődni ő sem képes. Pedig ő pl néz WoTos videókat, de ahogy észrevettem, tanulni nem tud belőlük. Persze ezt lehet a korára is fogni, de sztem a szándék is hiányzik belőle.
    Sikerült nekem is jó terjengősen leirni, röviden összefoglalva azt nem értem igazán, hogy a játék a szórakozásról szól, de egy piroska nem igazán ér el jó eredményt, akkor számára mi a szórakozás a játékban? Illetve itt jön be az, hogy az első pár percben meghal, a csapata átlag 55%-ban vagy többször veszit. Akkor miért nem coopban játszik? A csaták gyorsabbak, még ha piroska is, a győzelmi aránya 90% felett lenne és egy bot ellen valószinű komolyabb eredményeket érne el. Mivel a rossz játékosok ált kitartóak is, meg amúgy is mindent leszarnak, annak se kéne gondnak lennie, hogy több idő coopban kihúzni egy hajót. Akkor még is mi motiválja őket arra, hogy Randomban bénázzanak? Illetve a piroskák esetén mindig oda lyukadok ki, hogy miért bohóckodik apám a WoT-ban és idegesiti magát feleslegesen, amikor pl a Heroest vagy a Civilization 2-t jobban szereti és ott még sikerélménye is gyakrabban lenne? Miért ellenségei az emberek a saját boldogságuknak/flow élményüknek?

Ami a csaló programokat illeti: biztos hogy vannak akik használják és biztos hogy vannak olyanok is, akik olyan modokat használnak, amik ellen a WG sem nagyon tud mit tenni. De azért nagyon sok multi játékhoz képest sztem a WoWs-ban nagyon kevés csaló van. Ráadásul amiket én láttam videókat a témában, azok sem olyan durva csalások, mint amilyenek az FPS-esek többségében élvezhetetlenné teszik a játékot. Itt nincsenek sebezhetetlen hajók, meg mindent átlövő ágyúk (mondom ezt úgy, hogy sokszor olyan hajókat nem tudok sebezni, amivel ha én megyek, akkor az mindentől IS sebződik) (azt se mondom hogy nincsenek láthatatlan hajók, mert azok is vannak, de az meg nem csalás, inkább a gép/engine technikai problémái) 10k csatával a hátam mögött azért mondhatom azt, hogy láttam már elég sokmindent ebben a játékban, egyszer pl a csata elején egy full HP-s Bismarckból az ellenséges Kaga első torpedója ammorack-ek kiszedett, de meg sem fordult a fejemben hogy az illető csalt volna. Még soha nem volt olyan csatám, ahol egyszer is felmerült volna bennem, hogy csalás áldozata lettem volna. Ne vedd sértésnek, nem ellened mondom, de csalózni általában azok szoktak, akik nem értik a játékmechanikát. Nekem ezek sima WTF élmények, mások ilyenkor csalóznak a cseten. Én is megkaptam már párszor, hogy csiter vagyok, az igazság az, hogy a WoWs-hoz soha, semmilyen modot nem használtam (anno a WoT-ban én is felraktam az Aslain féle modokat, amik hasznosak voltak és bár mind legális mod volt, még is én úgy érzem, nem kevés előnyt adott a használóinak)

Santa drop: a szén és a dublon jó, azoknak én is örülök mindig. A Hayate am 2M free xp a tech treeben, én úgy szereztem be. Ez egy hybrid hajó, a lövegei jobbak a Shimáénál, cserébe a hajó karakterisztikája kicsit gyengébb (lassabb, kevesebb torpedó és az is fix, nem lehet váltogatni mint a Shimánál) A Yukont nem ismerem, arról nem tudok nyilatkozni.