banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Darun
    Ez dicséretes dolog, sajnos a játékos állomány 3/4-e nem igy gondolkodik. Ők csak bejönnek "pár" csatára, oszt majd lesz valami. Ha a csata elején meghal, az se baj, port, kövi hajó. Érdekes módon ez a fajta játékos a legkitartóbb. Azon néha én is szoktam gondolkodni, hogy akinek van 10 csatája T1 és T8 között, aztán vesz valami T8-9-es hajót, az mit vár a játéktól? Én is coopozok, nagyon ritkán... inkább küldik miatt. Mentségemre szóljon, én a CBT óta játszom, szóval akikkel együtt Randomoztam, azok kb annyit tudhattak a játékról mint én (értsd: együtt tanultam velük, általában a saját, néha mások kárán) Nagyon ritkán most is beviszek Coop-ba hajókat (pl CV-t a rework után), de 10k csatával azért sztem már van annyi tapasztalatom, hogy Randomban is indulhassak bármilyen hajóval. Amivel nem megy a játék, azzal 1000 coop csata után se menne. Am ez a "megveszem a T8 prém hajót aztán én leszek a Jani" azért sem igazán jó, mert vannak T6 Rankedek, lehet mondani hogy aki komolyan játszik és ugye a T10 a cél, azokat a pályákat nem fogod megismerni T6 alatt. Ez igaz, de a T6 Rankedre meg bejössz úgy, hogy van konkrétan 0 csatád T8 alatt, aztán meglepődsz, hogy mi ez a pálya... Szóval annyi értelme talán van a coopnak, hogy a pályákat meg lehet tanulni. De ahogy a CB-t/Rankedet sem lehet megtanulni Randomban, úgy a Randomot sem coop-ban. Még azt sem mondom, hogy a hajót ki lehet ismerni, amivel bemész, mert néhány bot épp csak okosabb a piroskáknál, mások meg úgy szétcitáznak ha nem figyelsz, mint a huzat. (tegnap mentem alacsony tierben és a végén egy Dreadnoughtunk maradt 2 BB ellen, kb 3-4 km-re voltak egymástól, de a bot BB még a lövegeit is elforditotta a Dn-ről, csak a másodlagosai lőtték, a másik csatában meg egy BB 10 km-ről úgy kikapta a fél HP-s cruisert, hogy csak pislogtam, a harmadik csatában meg egy bot ammoracket lőtt egy plájernek)
    És ezek a 200 csatás T8-10-es játékosok csak a probléma egyik fele, a másik aki 20k csata alatt sem értett meg semmit a játékból... vele mit lehet kezdeni? A játékosok hozzáállásán nem fogsz tudni változtatni. Elvileg nekik nekik "ez csak játék", de nem értem, mit élveznek abban hogy 1. nem csinálnak kb semmit az egész csatában 2. a csaták többségében az első öt percben már meghalnak. Meg vannak a "horgász" játékosok, akik már eljutottak ugyan T8-ig, teljesen mindegy hány csatájuk van, és van átlag 20k sebzésük. És nem azért, mert rombolóval foglalnak vagy spottolnak. Aztán lehet jönni azzal, hogy ez stathuszárkodás, de akinek egy T8-as csatahajóval 40k alatt van az átlagsebzése, az konkrétan feeder. Olyan, mintha a csapat egyel kevesebb játékossal állna fel. Tegnap 4 csatát mentem, mind a négyet nyertük. Volt egy nagyon nyögve nyelős, már eleve úgy kezdődött a csata, hogy az ellenfélnél egy 3 fős JB szakasz volt és mit ad isten, pont velem szemben voltak. Én is csak 50k körül sebeztem, xp-t is szarul kaptam, de összetankoltam 2,5M potenciálist (ami mondjuk még mindig nem kiemelkedően sok ezen a szinten, de 5 hajó, köztük 3 JB ellen sztem egész jó volt) és feltartottuk annyi ideig az oldalt, hogy a többieknek már csak 1 JB maradt. És a végén 1 BB, 1 CA meg a CV lehozták a meccset, adtam nekik dicséretet is, nem néztem a statjukat, de abban a csatában nyújtott teljesitményük miatt mind a hárman megérdemelték. És még azt sem mondhatom, hogy összedolgoztak volna, mert pl a CV pont beforgatta az enemy Agirját, amikor az Izumo rá akart lőni.
    És ha már eljutottunk idáig, ha csak önmagában megnézzük valaki statját, még nem biztos, hogy tényleg reális képet kapunk az adott játékosról. WoT-ban nagyon sok olyan lila játékossal találkoztam, aki leghátul kempelt. Neki persze mindig volt sebzése, meg azért tényleg jobb játékos volt a többinél, ha egyedül is maradt, még úgy is tudott sebezni, és a hajóban én is néha inkább távolról kempelek (mondjuk ez a ritkább) és persze ilyenkor lehet mondani, hogy azért van a BB lőtávja, hogy messziről lövöldözzön. Tegnapelőtt volt egy csatám, középen kezdtem BB-vel és szégyenszemre a pálya "tetején" kellett kimásznom a szélre, mert középen senki nem volt, az enemy tengeralattjáró meg simán átjött. Aztán persze pingeltek rám, hogy milyen noob vagyok. Aztán amikor kiértem a pálya szélére és 6 km-re felspottolódott az enemy, akkor meg volt nagy meglepődés. Mióta bejöttek a tengeralattjárók, már a minimapnak sem igazán lehet hinni. És oké hogy ironikus módon a BB a leghatékonyabb AS hajó, de ha felspottolni is neki kell, ott már tényleg nagy a baj. Elvileg most eléggé fel is kavarták volna az állóvizet, de meglepő módon nagyon kevés subot látni játékban. Egyrészt biztos közrejátszik a mostani bérleti rendszer is, másrészt már volt ideje rájönni a játékosok többségének, hogy jól játszani baromi nehéz velük eredményesen meg még nehezebb.
    És a végén még a játékosok hozzáállására annyit hozzáfűznék, hogy sokszor panaszkodnak ilyen-olyan dolog miatt a klántársak. Pár hete felajánlottam, hogy csinálok egy doksit ami inkább economic, fejlesztés optimalizálás és hasonló tanácsokból állt volna, tehát nem azt akartam megmondani, hogy kéne játszani a játékkal. Senki nem jelentkezett hogy érdekelné. Mennyivel egyszerűbb panaszkodni, meg a WG-t fikázni ahelyett, hogy utána járnának dolgoknak.