A Wargaming új MMO játéka
-
Darun #19747 Továbbra sem értem, milyen megfúrásról van szó. Nem a vitát akarom folytatni, csak szeretném végre megérteni, technikailag milyen lehetőség van arra, hogy alátámasszuk ezt a vádat. Aki látja a klán member táblát a játékban, annak sztem totál egyértelmű, hogy a commandert senki, semmilyen módon nem tudja eltávolitani a klánból. Ez jogos és logikus is, pont azért lett kitalálva, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő (hogy az alapitót kidobják a saját klánjából) Ezért tök fölösleges is volt a supportnak irni, azt hittem ez mindenki számára egyértelmű.
Még az sem merült fel, hogy pro klánná akarjuk változtatni a klánt, mert ennek sem voltak meg a feltételei. Viszont felmerült igényként a CB-n való részvétel. Ezzel csak az volt a gond, hogy se TS, se skype, se Dc használat semmilyen szinten nem működött, de még a Voice Chat-et használtuk. Ráadásul a tagok még az ingame parancsokat sem vették figyelembe, már a kezdésnél ment mindenki a szélrózsa irányaiba. Igy viszont nem volt értelme a CB-nek. Én személy szerint ezen szerettem volna változtatni, ha már létszámmal, hajókkal és látszólag a részvétel igényével is meg voltunk. És mondom, a tagok nem voltak szűrve, CB-ről se nagyon lehetett volna kizárni senkit, mert már 1-2 fő hiányában is indulásra képtelenek lettünk volna. A többséget persze nem zavarta a 95%-os lose rate, de rajtam kivül pár játékost még igen, próbáltam TS szervert is keresni, talán néhányan voltak a klánban akikkel sikerült igy rendes szakaszt összehozni. A randomban is zavaró, ha totál káosz van, CB-n meg csak úgy lehet igy nyerni, ha az ellenfél valami ritka nagy hülyeséget csinál. Kb ebből jött össze az 5% nyerés, meg szerencséből. Akikkel sikerült együtt szakaszozni, azoknál láttam a fejlődés jeleit is, nem azért mert én akkora pro vagyok, hanem mert az alapvető hibákra azért fel tudom hivni a figyelmet és átlagos képességű játékosként talán olyan tanácsokat is tudok adni, amik hasznosak lehetnek a fejlődés szempontjából. Akár csak azért is, mert jobban ismerem a hajókat, pályákat, a játékmechanikát, stb. Ez nem jelenti azt, hogy én mindent tudok, nekem is lenne hova fejlődnöm még mindig, de egy kezdőnek vagy kevésbé jó játékosnak tudok segiteni. A mostani klánnak kb 1 éve vagyok tagja, itt is tiszt vagyok és nem azért, mert benyaltam magam és talán nem is a véletlennek köszönhetően. És az idei CB-s eredményeink talán valamennyire engem igazolnak, még ha én csak egy apró fogaskereke is vagyok a gépezetnek (nem én irányitok, annyira sem rutinos, sem jó játékos nem vagyok, de a rám bizott feladatot azért el tudom látni) És érdekes módon itt még nem ért egyszer sem az a vád, hogy fúrom a commandert, hogy át akarom venni tőle a vezetést, vagy hogy bomlasztom a közösséget. Biztos ez is véletlen.
Am ha körülnézel akárcsak ebben a topicban is, én megkérdőjelezném azt is, hogy valaki azért játszik egy adott játékkal (jelen esetben a WoWs-al) mert élvezi. De még csak ennyire sem kell messze mennem. Apám WoTozik, a statja borzalmas, én se szivesen játszok vele, néha még nézni is fáj. És ő is folyton panaszkodik (attól hogy ő rossz játékos, még igaza van, őt is mindig magára hagyja a lemming train, az hogy spot nélkül kilövik és mindenkiről lepattan már inkább az ő képességeit jellemzi) És még is WoTozik, ahogy itt is sokan mocskolják a WoWs-t meg a WG-t (hogy ez mennyire jogos vagy sem, az egy másik kérdés) de még is játszanak. A múltkori WG CC-s balhénál ezzel kapcsolatban jegyeztem meg, hogy ha nekik ennyire elegük van a WG-ből és a játékból, miért nem hagyják abba? Ha meg akarják fúrni a WG-t, az lenne a legjobb mód, ha keresnének más játékot, néhány követőjük az ő hatásukra szintén ott hagyná a virtuális tengert és keresne mást, és azt a WG is megérezné. De nem, nem hagyják abba a játékot, bármennyire elegük is van, mert a videóikból élnek meg.
Bennem sokszor felmerül a kérdés, az ilyen 10k+ csatás, 45% alatti win rate-es játékosok kapcsán, hogy ha folyton meghalnak és közben semmi teljesitményt nem tudnak elérni, akkor mi motiválja őket arra, hogy játszanak?
A másik dolog, ami ehhez kapcsolódik, nem véletlenül jelentkeztem anno önként, hogy segitek a klánba belépő kezdő játékosoknak. Korábban WoToztam, előtte meg a magyar Mass Effect közösségnek voltam a tagja. Fura, hogy ott sem értek még csak hasonló vádak sem, nekem pedig az egyik legjobb közösségi élmény volt a virtuális életem során. Illetve a WoT-ból is szereztem barátokat, tisztában vagyok vele hogy barátokkal együtt játszani legalább akkor élmény -ha nem nagyobb- mint egyedül kiemelkedő sikert elérni. Arról nem is beszélve, hogy a játék is jobban megy, amikor oldott a hangulat (Mass Effectben hányszor csodálkoztunk el a kivonási pontnál, hogy tök simán lehoztuk a platinát, miközben végig ökörködtünk és a játékra sokszor csak félig figyeltünk, mig ha rá voltunk görcsölve, akkor meg végig szenvedés volt az egész és néha már a meccs felénél mind kihaltunk) De közösséget nem lehet úgy létrehozni, hogy a tagok között minimális kommunikáció sincs, a csapatmunkáról nem is beszélve.
Egyébként sem magam miatt zavart az ami történt, én jól meg vagyok a mostani klánomban is. De afelett nem tudok elmenni szó nélkül, hogy olyanokat is kidobtak, akik esetleg elhatárolódtak az én álláspontomtól, és mivel esetlegesen kevésbé jó játékosok, másik klánt is nehezebben találnak. Velük szemben nem volt fair, én elfogadtam azt, hogy a véleménykülönbségem miatt kiraktak.(csak azért nem si fogom feladni az elveimet, hogy megtűrjenek valahol)
Egy CB-re ha jól emlékszem 7 ember kell, a klán meg azért volt olyan 20 fő körüli. A maxos klán létszáma meg 50. Senkit nem köteleztünk CB-re, sem semmi másra, de mivel a feltételek sem voltak megteremtve hozzá, azt is magunknak kellett volna intézni. Egyébként amikor láttam hogy nem megy a CB, én is ki szálltam és nem erőltettem a dolgot, meg egyébként is a 3 műszakos munkarendemmel kicsit nehéz volt összeegyeztetni. Ha nagyon akartam volna, simán átléphettem volna pro klánba (mint ahogy utána fel is vettek a HNFC-be), de én is a fun CB mellett voltam és vagyok most is... amit viszont azok között a körülmények között nem lehetett kivitelezni.
Én arról sem tudok hogy két frakció lett volna. A tagok többsége belépett a Bötyár klánba és ott folytatták, én és még páran egyedül hajóztunk egy ideig illetve néhányan abba is hagyták. Én azóta sem csináltam saját klánt és nem, nem azért mert jobb szeretek más klánjából kifúrni vezetőket.