banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Darun
    Ne keverjük az RNG-t a MM-el, még akkor se, ha mindkettőt ugyanolyan fosnak gondoljuk.
    Az előző Ranked szezonban valami botrányosan rossz WR statom volt és nem akartam elhinni, hogy ha randomban átlagos játékos vagyok és Rankeden se a végen végzek, akkor ennyire borzalmasan szar nyerési arányom kell hogy legyen. Aztán csata után elkezdtem nézegetni a játékosok statjait és... konkrétan emlékszem egy csatára, ahol a társak ilyen 2-300 csatás, 45% körüli WR-es játékosok voltak, az ellenfélnél meg volt 2 játékos aki 50% alatt volt (ők se sokkal) és egy játékosnak volt 1000-nél kevesebb csatája. Magyarul: kettőnknek kellett volna kompenzálni öt noob játékost. Azért Rankeden ez elég nehéz. Ez egy konkrét eset volt, de nagyon csúnya lose-ok után meg szoktam nézni, még is honnan szalajtották a csapatot és kb hasonló eredmények jönnek ki. Megjegyzem, amikor nyerünk, akkor nem szoktam nézegetni, de valószinű akkor forditott a helyzet. Egy csata alapján egyébként sem lehet reálisan megitélni egy játékos tudását, lehet valaki úgy jár mint a gyerek a lenti videóban, hogy spottra kerül, egy salvo azt szevasz. A csapat csak annyit lát, hogy ez a gyökér már meg is halt, pedig még el se kezdődött a csata. Holott csak annyi történt, hogy a BB-nek beadta az RNG, lőtt 2-3 citet és csókolom.
    Ettől függetlenül tényleg lehet személyes "pech faktor" is, nekem 53% körül van a WR-em, a legeredményesebb magyar klán egyik tisztjének kb olyan a statja, mint az enyém, neki még is 50% alatt volt, amikor találkoztam vele (azóta már felhúzta, ez talán 2 éve is van már) De azt nem hiszem el, hogy túl sok olyan játékos lenne, akinek átlagos statja van és 45% alatti nyerésije.
    Itt jegyezném meg, hogy apám is folyton panaszkodik, hogy milyen kretén csapatokba kerül, de nem véletlen piroska ő sem (ő még főleg a WoT-al bohóckodik)

Ami a csata közbeni RNG-t illeti, normális csataszám mellett kb ennek is 50%-ra kell kijönnie, vagyis ha tudsz célozni, akkor a szóródási meg minden egyéb tényezőt is figyelembe véve arányosan nem fogsz többet misselni, mit ahányszor betalálsz.

A játék igy is tanulható. Csak sokan nem is veszik rá a fáradtságot. A ló sem manából van, és általában a teljesitménye is mérhető. És a WoT-os kamo (kamu?) értékhez képest azért a WoWs elég konkrétan tartalmazza a spot range-eket, lőtávokat, stb. Szóval a WoT-nál mindenképpen számolhatóbb. Amikor én elkezdtem hajózni, egyszerre kezdtem el húzni az összes ágat (akkor még nem volt nehéz, mert volt japó meg amcsi és csókolom) pont azért, hogy minden hajót megismerjek, amivel csatában is összekerülhetek. Én pl BB-s/CA-s játékos voltam, de rámentem a hordozókra és a rombolókra is, hogy tudjam hogy kell ellenük harcolni. Közben meg megtanultam velük is játszani. Most ugyanez van a subokkal. Még ha nem is olvasol utána, azért a tech tree nézegetés, meg gyakorló csaták is bőven jók arra, hogy új dolgokat tanulj.

És még egy fontos dolog a végére. Akinek nem fontos hogy minden nap játszhasson a játékkal, de szeretne minél több hajót kipróbálni, annak ott a PTS, ami most már nem is csak hétvégére van nyitva, hanem több napra. Ott tényleg büntetlenül ki lehet próbálni szinte mindent. Akinek meg nem az a fontos, hogy a stattal villogjon, annak végképp erősen ajánlott, az élmény kb ugyanaz és kapsz egy csomó erőforrást, hogy tényleg kipróbálhass egy csomó dolgot.