A Wargaming új MMO játéka
-
Nem mondom, hogy ilyen egyszerű a magyarázat, mint amit leírok, de szerintem van benne valami.
Azóta vannak komolyabban megkergülve a játékosok, mióta lezajlott a CV rework.
Szájhagyomány útján terjedt, hogy ez úgy sem fog így maradni, meg a nagy klánok majd elérik, hogy kivegyék a hordozókat. Nos, mint ahogyan tapasztalja mindenki a bőrén, egyik sem következett be. A hordozók maradtak és a konzolos játékra felkészített hordozó is maradt a játékban. Sőt, elvileg még konténerekből is lehet premium hordozót szerezni. A brit hordozó ágról meg majdnem elfeledkeztem.
Ebből következett, hogy sokan, sokféle módon összefutottak a hordozókkal. Egyrészt 2-2 oldalankénti felállásban, ami nagy hülyeség volt szerintem. Másrészt - ez a nagyobbik baj sokak szerint - a manuálisan irányított támadórajokkal.
Jól látható, érzékelhető minden olyan csatában, ahol van hordozó, hogy gyakorlatilag pánik van a tengeren. Mindenki az eget lesi, kínjában nyomkodja csodafegyverként használatos AA oldalkiválasztást. Amit - mint tapasztalt CV játékos - hülyeségnek tartok. Egyetlen értelmes játékos sem támad egy oldalról. Szerintem teljesen felesleges variálni rajta.
Ez a pánik vezetett szerintem oda, hogy beállnak szigetek mögé - láttam olyat, hogy egy kis sziget mögött hat!! hajó volt felsorakozva - és onnan senki nem hajlandó mozdulni.
Aki esetleg mozog az csak 4-5 fős rajokban hajlandó. A rombolókkal meg persze senki nem törődik. Pedig nagyságrendekkel többet és nagyobbat tud sebezni, mint egy CV. Elég csak összehasonlítani a torpedók maximális sebzés értékét egy hordozó és egy romboló esetében.
Persze a rombolók is panaszkodnak, mert igen komoly fókuszt kapnak az értelmesebb CV játékosoktól. Fel vannak háborodva, hogy a nyugodt, láthatatlan, lopakodó játékuk ideje lejárt gyakorlatilag. Ez igaz. Erről írtak egyik fejlesztői blogon is. A CV revork a teljes játék menetére komoly hatással lesz, van.
Maga a CV revork, úgy ahogyan a fejlesztők tervezték nem jött be. Az átlagos vagy gyenge játékosnak nem hoz sikerélményt, mert messze nem olyan könnyű jól és hatékonyan játszani ezzel a módosított hajóosztállyal, mint ahogyan sokan gondolják.
A jobb játékosok most is jó játékosok. Ez igaz minden hajó osztályra. Jó csatahajós nem kószál egyedül. Jó cirkálós kísér. rombolót, csatahajót, másik cirkálót.
Nem kell egymás ... fenekébe dugni a lövegcsövet. Ismerni kell - nem bonyolult, 5-6 km távolság - a megfelelő AA átfedési távolságot és azon belül hajózni. A Jó rombolóst meg nem lehet kidobni. Eleve tudja, melyik hordozó, hogyan támad, másrészt már kitanulta a manővereket, hogyan kerülje ki a USA hordozók bombáit. A torpedó kikerülési manőverek eddig is úgymond alap tudománynak kellett lennie egy rombolósnak. A rakéta kikerülésre meg megkapták a legutóbbi patchban a bónuszt. Manőverező rombolót támadó rakétás raj MINDIG büntetést kap, vagyis jelentősen kevesebb sebzést oszt, mintha egy egyenes vonalban támadó romboló esetében.
A rombolóra egyedül a HE bomba, ami veszélyes. de a jó rombolós már erre is rájött, hogyan manőverezze ki. Nem egy nagy titok. Magasról eleve nem lehet eltalálni a szóráskép miatt, csak alacsony támadáskor van rá lehetőség. VISZONT: A HE zuhanó bombázónak szándékosan rövidre van véve a támadó ideje. És semmilyen eszközzel nem növelhető meg annyira, amennyi épp elegendő lenne. Magyarra fordítva, a támadási görbe végén, mikor a legalacsonyabban van a támadó raj és húzza fel a gépet, hiányzik 2-3 tized másodperc.
Ez pontosan elegendő a következő manőverre: A jó rombolós-t kiszúrja a CV, megtámadja bombázóval, ekkor a rombolós TÁVOLODNI kezd a rajtól (ez fontos), a raj követni kezdi és próbál előretartást kalkulálni, a rombolós maximális sebességgel manőverezni kezd. Nem nagyon csak épphogy. ne veszítsen sebességet. A bombázó támad, vagyis leválik a támadó raj. Amikor majdnem a legalacsonyabb ponton van (ezt kell jól betanulni a rombolósnak), éles fordulat a rombolós részéről, irány mindegy, amerre hely van több. Éles fordulatkor a nagy sebességű romboló gyakorlatilag keresztbe áll, és a lendülete miatt kereszt irányban sodródni kezd. Ezt a manővert a zuhanó bombázó nem tudja kompenzálni és mellé dob. Épp a szűkülő irányzékon kívülre kerül a romboló és nem lehet rá irányítani már a célkeresztet. Ezzel a módszerrel időt nyer a rombolós, ugyanis 2-3 alkalommal is megtudja csinálni. Persze nem megy a végtelenségig. Nem árt, ha van csapattársa a közelben, vagy a saját hordozó értelmes játékos és az első támadáskor már elindít felé egy rajt és védő vadászt tesz felé. Természetesen tökéletes megoldás nincs.
Most ebben a pánikban, zavaros helyzetben próbál játszani mindenki. Igen jól látod, itt is kb WoT színvonalú játékosok vannak többségben. Nagyon sokan azzal próbálják a játékbeli hiányosságukat elfedni, hogy vesznek jó nagy, erős premium hajót és azzal erősködnek. Persze, hogy elsőre süllyednek.
Nagyon sokan nem akarják valami miatt elsajátítani a játékszabályokat és kígyót-békát kiabálnak más játékosokra, akik sikeresebbek. Rengetegszer olvasni, hogy csak ennyit-annyit sebzett, stb. Mikor kérdezem az átütési, késleltetési szabályokkal tisztában van-e, Akkor nagyképűen magyaráz valamit, hogy ez csak amolyan RNG dolog. Utána persze nem néz sem a szórásképnek, sem a kedvenc hajójának, hogy az AP lőszerének mekkora az átütési értéke.
Odáig nem terjed a tudomány, hogy csata után megnézze a találati listát, ahol a játék megmutatja a találatokat bontásban (itt külön az overpen rész ami lényeg) és elgondolkodjon a dolgokon. Ha volt 50 találati és abból 30 overpen, akkor valamit mégiscsak máshogyan kellene csinálni. E helyett: Szar a játék, szívat a WG, k*** RNG, stb.
A CV rework óta inkább csak hordozókkal játszom. Kíváncsi vagyok, mire lehet velük jutni. Az új rendszerben - bérmunkában, ismerősöknek - két további T10 hordozó ágat fejlesztettem ki a nulláról. Van némi tapasztalat ezen a téren.
Sok érdekes dolgot lehet látni odafentről.
Két képet azért ide teszek a tegnapi napról. Az egyik a tegnapi nap statisztikája. A másik meg azt mutatja, hogy birka csapattársak ellenére is lehet jó XP-t szerezni, még akkor is, ha veszít a csapat. A kép érdekessége, hogy több XP-t szereztem a vesztes oldalon mint a nyertes a másikon.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!